ASPIRASI ZARRAZ

Kisah Aspirasi Zarraz Paramedical.

 

Testimoni 1 : Muhd Aizat Bin Md Asri (Pelajar Kolej)

Ini adalah kisah sebenar yang dialami oleh Aizat. Beliau mengalami masalah jerawat di usia remaja. Masalah ini memberi gangguan emosi dan tumpuan pelajaran. Aizat merupakan antara peserta program Aspirasi Zarraz Paramedical 2016 yang terpilih. Mereka diberi rawatan pemulihan selama 3 bulan di pusat rawatan dan kecantikan (Spa Zarraz Paramedical). Dengan bantuan Datin Ima Zara selaku mentor untuk program khas ini. Team Zarraz Paramedical memantau dan mebantu memulihkan masalah kulit Aizat yang dahulu berjerawat. Beliau menjalani 12 kali sesi rawatan . Alhamdulilah, hasilnya terbukti sangat mengujakan. Kulit Aizat kembali sembuh sepenuhnya melalui rawatan & produk kecantikan Zarraz Paramedical.

Untuk mengetahui kisah selanjutnya .Jom kita saksikan kisah Aizat.

 

 

Testimoni 2 : Puan Liza Bt Manap (Ahli perniagaan)

Perkongsian pengalaman ini dialami oleh puan Liza. Beliau mempunyai masalah jeragat hampir 10 tahun. Beliau berusaha mengatasi masalah ini. Beliau telah menggunakan bermacam- macam produk. Berhabis sehingga ribuan ringgit demi untuk memulihkan jeragat di muka. Namun, malangnya penggunaan produk tersebut tidak bersesuaian dengan kulit beliau. Kulit muka beliau tidak pulih. Malah menyebabkan pelbagai masalah lain timbul. Keadaan ini juga menyebabkan puan Liza kurang keyakinan diri untuk berdepan dengan orang ramai. Terutamanya dikalangan kawan- kawan rapat beliau sendiri. Beliau mengalami gangguan emosi yang sangat stres. Alhamdulilah, Allah telah mempermudahkan puan Liza apabila terpilih dalam program Aspirasi Zarraz Paramedical 2016. Mereka mendapat rawatan pemulihan selama 3 bulan di pusat rawatan dan kecantikan (Spa Zarraz Paramedical). Dengan bantuan Datin Ima Zara selaku mentor untuk program ini. Team Zarraz Paramedical memantau dan membantu memulihkan masalah kulit puan Liza yang dahulunya berjeragat teruk. Beliau menjalani 12 sesi kali sesi rawatan . Alhamdulilah, hasilnya terbukti berjaya. Kini kulit jeragat puan Liza kembali sembuh sepenuhnya melalui rawatan & produk kecantikan Zarraz Paramedical.

Untuk mengetahui kisah selanjutnya .Jom kita saksikan kisah puan Liza.

 

 

BENGKEL AURA SERI WAJAH

BENGKEL AURA SERI WAJAH

Anjuran bersama Zarraz Paramedical & Zarraz Medicare

Tarikh : 18 September 2016
Hari : Ahad
Masa : 9.00 pagi sehingga 5.00 petang
Tempat: Training Hall (Zarraz Paramedical),

No 7C, Jalan Suarasa 8/5, Bandar Tun Hussein Onn,
Cheras, 43200, Selangor.

 

bengkel-aura-seri1

 

Penceramah:

1. Dr. Suraya Ariffin (Doktor perubatan Homeopathy & Naturopathy/ Pengasas Zarraz
Medicare)
2. Datin Ima Zara (Pengasas Zarraz Paramedical/ Pakar kecantikan & rawatan spa)

 

Bayaran : RM 100 seorang ( Terhad untuk 40 orang sahaja)

 

Setiap peserta bengkel akan menerima :

1. Lipgloss (customade) daripada Zarraz Medicare.
2. Peralatan latihan spa utk pembelajaran dalam bengkel sesi ke 2.
3. Produk percubaan Zarraz Paramedical (set pencerahan atau pembaikpulihan) bernilai RM 50
4. Berpeluang memenangi Cabutan bertuah.
5.Peserta akan mendapat sijil penyertaan .

 

Tentatif bengkel :

9.00 pagi – 10.00 pagi: Pendaftaran peserta.

 

SESI 1
10.00 pagi – 1.00 tengahari – kelas bermula bersama Dr.Suraya Ariffin.

 

Tajuk :

4 cara express memudakan diri.

1. Terapi Gerson (Detox paling berkesan utk hilangkan toxin, kempeskan perut dan cantikkan
keseluruhan kulit)
2. Mikrobiome – kenapa perlu probiotic, ubat cacing dan bekam.
3. Trace minerals dan kegunaanya utk darah, saraf dan tulang yg sempurna.
4. Memahami bagaimana electro-toxin membuat kita tua.

 

REHAT
1.0 tengahari – 2.30 petang – Rehat/makan tengahari/solat zohor.

 

SESI 2
2.30 petang – 5.00 petang :

Kursus kecantikan bersama Datin Ima Zara ( perunding kecantikan & pengasas Zarraz Paramedical )

Topik pembelajaran & praktikal

1. Teknik pembasuhan yang betul.
2. Urutan wajah limfa noda bagi pembuangan toksin di wajah.
3. Urutan Mata.
4. Asas Urutan kepala dan bahu.
5. Cara pemakaian ” Peel Off Rubber Mask ” .
6. Demo rawatan DERMAPEN machine .
Untuk pendaftaran sila hubungi 010.8673.696 / 012.6939.079
TEMPAT TERHAD HANYA 40 ORANG SAHAJA.
BAYARAN RM 100 SAHAJA.

 

Bayaran rm100 ke akaun Maybank Datin Fatimatul Zaharah (162384764591) sila pm talian 010.8673.696/ 012.6939.079 Nama penuh dan No Kad Pengenalan untuk print sijil dan slip bayaran yang telah dibuat. Terima Kasih. Jumpa anda di Majlis Ilmu Aura Seri Wajah.

ASID DAN ALKALI

Asid dan Alkali

Asid dan alkali adalah komponen penting dalam kehidupan harian kita. Kedua-dua komponen ini saling melengkapi untuk meneutralkan tahap keasidan mahupun tahap alkali.

 

Peneutralan adalah tindakbalas kimia antara asid dan alkali yang menghasilkan garam dan air. Jenis garam yang terbentuk bergantung kepada jenis asid dan alkali yang digunakan. 

 

ph

 

Air alkali dan air asid mempunyai manfaat yang tersendiri. Tabiat pengambilan makanan yang berlebihan gula, minuman berkarbonat dan pengambilan protin secara berlebihan adalah amalan pemakanan yang tidak sihat. Inilah punca dalaman tubuh badan menjadi lebih berasid dari yang sepatutnya. Ini diburukkan lagi dengan ancaman penghidratan, tekanan dan persekitaran yang tercemar yang meningkatkan lagi tahap keasidan badan manusia.

 

ASIDOSIS adalah keadaan badan yang  terlebih asid. Ini memberi impak terhadap tahap kesihatan manusia. Badan berasid mengurangkan keupayaan tubuh menyerap mineral dan nutrien, lantas kurang penghasilan tenaga dan melambatkan pertumbuhan sel baru.  Ini akan menyebabkan pengerasan arteri, tubuh menjadi cepat lesu dan mudah mendapat penyakit. Maka, amalan minum air alkali adalah paling sesuai untuk meneutralkan keasidan tubuh. Air zam-zam dapat menyembuhkan pelbagai penyakit mempunyai pH alkali antara pH7.8 – pH14.0

 

Asidosis

 

Jom Lihat Aplikasi Peneutralan Asid dan Alkali Dalam Kehidupan Seharian kita!.

  1. Bakteria dalam mulut menukarkan makanan bergula kepada asid yang boleh menyebabkan gigi rosak. Ubat Gigi beralkali mengandungi magnesium hidroksida dapat meneutralkan asid organik yang dihasilkan oleh bakteria dalam mulut dan mencegah kerosakan gigi.
  2. Syampu rambut bersifat alkali. Maka digalakkan diguna bersama perapi rambut yang bersifat asid untuk rawatan dan penjagaan rambut secara maksimum.
  3. Sengatan lebah yang bersifat asid asid boleh dirawat dengan losyen Calamine yang bersifat alkali. Sengatan tebuan yang bersifat alkali boleh dirawat dengan asid etanoik/ asid cair
  4. Pesakit gastrik diberi minum susu magnesia atau ubat antasid (kalsium karbonat dan kalsium hidrogen karbonat) yang bersifat alkali bagi meneutralkan asid hidroklorik dalam perut pesakit gastrik.
  5. Kapur mati (kalsium oksida) menghasilkan kalsium hidroksida dalam air digunakan untuk meneutralkan tanah yang berasid.

 

 

AIR SIHAT

AIR SIHAT

Sejak kanak-kanak lagi, dah terima pesanan ringkas ini!.. ‘minumlah cukup air tiap hari!…, paling kurang 8 gelas sehari’. Kini, dah berpuluh tahun tabiat minum air kosong diamalkan dengan anggapan bahawa air kosong sangat baik untuk kesihatan tanpa ambil kesah tentang pilihan kualiti air yang diminum dan kesan air terhadap kesihatan, hinggalah suatu masa saya tertarik dengan fakta dari bacaan buku sains yang menjelaskan keajaiban air dalam membantu proses penyembuhan dan meningkatkan tahap kesihatan badan seseorang.

minum air2

Bermula dari situ juga, saya mula minat untuk tahu lebih lanjut mengenai sifat air dan kesesuaiannya mengikut fungsi keperluan badan yang berbeza-beza. Memang terbukti Air zam-zam adalah yang terbaik untuk kita. Namun, sedikit isunya adalah…  kekangan untuk dapatkan stok air zam-zam setiap hari kerana ada keraguan ketulenan air yang dijual dipasaran dan juga kosnya juga agak mahal.  (untuk buat minuman jer dah mahal.. untuk kegunaan memasak dan membersih???…. hmm… memang tak sesuai…).

Setelah tinjau sana sini, maka jumpa alternative pilihan terbaik iaitu air yang berion. Dari pembacaan buku-buku sains, hasil kajian penyelidik yang bertauliah barulah saya sedar bahawa sifat atau ciri air masak yang diminum selama ini  hanyalah sekadar air bersih sahaja. Manfaat air sangat luas, sebagai minuman, berwudhu’, untuk tujuan memasak, membersih dan menyejukkan diri, merawat penyakit dan banyak lagi.  Air yang benar-benar bersih dan mampu memperbaiki taraf kesihatan hidup kita ialah air berion. 

Uji ph 500x350

Selama hidup ini, kita hanya ambil semua nikmat yang diberi dan kurang ambil kesah tentang kelebihan dan kekurangan setiap perkara. Biasanya pilihan hanya tertumpu dalam aspek memilih kerjaya, memilih pasangan hidup dan keperluan fizikal lain seperti rumah, kereta, produk kecantikan, makanan dan lain-lain.. Namun… pilihan air yang menjadi elemen kedua penting dalam hidup selain oksigen tiada dalam senarai pilihan terbaik. Ops! Jangan terlepas pandang lagi!. Jom ubah cara hidup dengan mula amalkan pengambilan air yang betul-betul bersih dan berkhasiat supaya dapat membantu mengubati pelbagai penyakit seterusnya meningkatkan taraf kesihatan diri.

Pastikan air yang mengalir dan menyirami badan kita benar-benar bersih agar membantu membersih dan menyinkirkan toksin dari badan.

badan berasid

Pesanan kasih sayang dari penulis:

‘Sebagai makhluk Allah yang berakal, buatlah pilih yang afdal, sayangi diri!’. 

KURSUS PAKAR SPA

HOT OFFER !

 

KURSUS PAKAR SPA  –  Rawatan Wajah

20 Ogos 2016 (Sabtu)

 

Masa  :  10 pagi sehingga 6 Petang 

 

Tempat :

 Zarraz Paramedical HQ & SPA

No 7B, Jalan Suarasa 8/5
Bandar Tun Hussein Onn,

Cheras 43200 , Selangor
DAFTAR SEKARANG >> SMS @ WHATAPPS <NAMA> <PAKAR SPA> <LOKASI> ke 010.86.73.696

atau 012. 69.39.079

 

pakar spa 20Ogos

Mahirkan dan pakarkan diri anda dalam bidang rawatan yang diminati.
Dikendalikan oleh Datin Ima Zara, pengasas Zarraz Paramedical, pakar yang berpengalaman dan certified perunding kecantikan dan terapi spa.
Mengutamakan pembelajaran teori dan praktikal, supaya para peserta faham ilmu dengan mudah.

Terhad hanya 8 orang sahaja.
Peserta juga akan diberi bimbingan cara pemasaran agar spa/ mobile spa berjalan lancar.

 

Yuran : RM 500 seorang

 

PAKEJ YANG DAPAT

1. Modul latihan Pakar Spa
2. Video latihan rawatan spa
3. Sijil Penyertaan
4. Coaching berterusan daripada Datin Ima Zara melalui watzup/ perjumpaan.
5. Menjadi Pengedar Zarraz secara PERCUMA.
6. Mendapat sistem perniagaan online.
7. Diskaun stokis utk pelbagai produk.

 

Modul Rawatan Wajah (Teori)

1.  Analisis kulit wajah.
2.  Mengenali jenis kulit.
3.  Penjagaan 5P untuk dapatkan kulit yang sihat dan cantik.
4.  Kesalahan dalam penjagaan kulit wajah.
5.  Dermatologi.
6.  Mengenali mesin muka dan kesannya. + steamer.
7.  Keterangan 5 rawatan wajah yang berbeza.
8.  Mengendalikan mesin skin detector.
9.  Bagaimana melakukan pemasaran yang efektif, murah menjimatkan kos.
10. Mengenali produk-produk zarraz.

 

Modul Rawatan Wajah ( Praktikal)

1. Cara pembasuhan
2. Cara pemicitan yang betul.
3. Cara mengendalikan mesin muka.
4. Urutan wajah
5. Urutan kepala dan bahu.
6. Memakai masker .
7. Analisa kulit

 

Tentatif Kursus pakar Spa 1 Zarraz (Rawatan Wajah).

9.30 pagi   :  Pendaftaran peserta.

10.00pagi  :  – Mengenali jenis2 kulit/masalah rawatan/cara consult/mengguna skin scanner.

– Produk/Jenis2 rawatan & pakej untuk pelanggan.
11pg-1ptg  :  praktikal penggunaan produk & mesin rawatan.

1.00-2.00petang :  Rehat/Makan Tengahari/Solat Zohor

2.00petang-4.30 petang  :  Rawatan Wajah – Kulit Normal/Berminyak/Jerawat/Sensitif/Matang
– Rawatan gold & platinum

4.30ptg – 5-00 ptg  :  Rehat/Solat Asar

5.00ptg -5.30 petang  :  Sambung rawatan.

5.30 petang- 6.00 petang  :  Sesi Q&A

6.30  : Sesi bergambar & Penyampain Sijil

 

Apa Perlu Dibawa

# Kelas adalah jenis PRAKTIKAL. Bawa pen kertas/ buku untuk catatan
# Bawa pen drive (5gb) untuk download video TUTORIAL rawatan wajah (Pastikan kosong & tiada virus) Atau external hard disk atau laptop.

 

Selamat Menuntut Ilmu

Sebarkan Peluang Manfaat kepada Insan Lain

BELI dan MENANG

PELUANG BELI DAN MENANG

DAPAT REBET TUNAI RM1000

 

promo3a

 

 

ASPIRASI BERSAMA ZARRAZ PARAMEDICAL

 

Peraduan BELI dan MENANG Zarraz Paramedical bermula 1 May 2016  hingga 1 Sept 2016.

 

Beli produk menggunakan username yang sama sebanyak RM2450 (minima) dalam tempoh masa 1 Mei – 1 Sep 2016, anda layak dapat:

1. Tiket  Malam Gemilang Zarraz untuk 2 orang

2. Berpeluang memenangi pelbagai hadiah cabutan bertuah.

3. Cash rebet RM1000 diberi semasa dinner nanti.

4. Secret talk. Kursus bernilai RM3k

 

 

JANGAN lepaskan peluang ini!

 

Jadikan diri anda antara yang layak mendapat peluang hebat ini.!

 

 

Bagaimana caranya?

 

Cara 1

Belian minima rm2450 sekaligus (dalam 1 invois) bagi satu username samaada agen atau pun ahli baru. Anda layak mendapat hadiah yang ditawarkan.  Bagi ahli baru, anda otomatik menjadi ajen dengan status “Diamond“.

 

Cara 2

Jumlah belian terkumpul minima rm2450 (jumlah invois bagi tempoh 1 May hingga 1 Sep 2016) bagi satu username samaada agen atau pun ahli baru. Anda juga layak mendapat hadiah seperti yang ditawarkan.

 

Dan…

 

Peluang untuk mendapat seramai mungkin rakan niaga (menaja pengedar) dalam jaringan pasukan anda.

Peluang ini datang dalam masa yang tepat, syawal semakin hampir, ramai yang sedang buat persiapan untuk ‘make over wajah’ dan juga jana ‘kewangan’.

 

Pastikan anda ‘grab’ dan manfaatkan sebaik mungkin peluang ini.

Anda masih belum terlambat untuk turut serta kempen ini. Kini masih ada lebih kurang 80 hari sahaja lagi.

Bertindak segera!   Sms/ Whatsapp: Hana Medicare  010-8673696

 

Jom sertai team kami!

mines hall1a

 

mines map1a

 

Doa saya “Selamat Menyertai Team Hana Medicare, Anda Cantik, Berduit, Kaya dan Berjaya”. Aamiin.   

 

Beauty is Responsibility.

 

 

TENTANG ZARRAZ

NAK TAHU TENTANG ZARRAZ ?

APA YANG KAMI DAPAT LAKUKAN UNTUK ANDA IALAH :

Perkhidmatan kami untuk anda yang ingin menggunakan Set Rawatan Zarraz Paramedical :

  1. Pihak kami akan mengenal pasti jenis / masalah kulit terlebih dahulu.
  2. Kemudian, kami akan memberi produk satu set lengkap yang sesuai untuk kulit muka anda.
  3. Hasilnya, anda akan berpuas hati dengan produk yang diguna kerana kesannya efektif terhadap kulit wajah anda kerana anda diberi konsultasi secara percuma/ nasihat cara pengunaan produk yang betul. (Hal ini dapat mengelakkan daripada pembaziran duit dan mcm2 lagi).
  4. Kami tidak menumpukan jualan semata-mata terhadap Set Rawatan Wajah sahaja, tetapi juga khidmat nasihat pemakaian produk dengan cara yang betul dan cara-cara penjagaan wajah supaya mendapat kulit wajah yang bersih, cantik, halus serta terhindar dari segala masalah seperti kulit berminyak, kulit kusam, kulit kering, jerawat, jeragat, BLACKHEAD & WHITEHEAD, rosak akibat penggunaan produk yang mengandungi hydroquinone dan sebagainya..Langkah pembersihan asas boleh dilakukan sendiri secara rutin seperti Membersih, Menyegar, Melembab Serta Melindung.

Untitled

Imej berikut adalah antara contoh Set Rawatan yang boleh kami bagi nasihat produk yang betul dan juga yang lain-lain lagi…

set jerawat

SMS / PM Nama<Lokasi<Zarraz ke~ 010-8673696

Alhamdulillah makin ramai yang mengenali Zarraz Paramedical, setiap hari agent dan stokis sentiasa bertambah, yang awal-awal jadi agent sekarang dah ramai upgrade jadi stokis selepas produk ini mendapat pemintaan tinggi dari customer, stokis dan agent yang datang ke HQ kami melahirkan rasa gembira sebab ramai customer yang order dan puas hati sebab produk zarraz berkesan, selamat dan bebas bahan kimia. Kami rasa terharu dengan perkongsian ini.

Untitled2

 

 

LIP MAGIC

LIP MAGIC (Marine Collagen + Hormon Phystrogene).

download (5)

Kembalikan mahkota & keceriaan bibir anda dengan pemakaian LIP MAGIC ZARRAZ . Gincu yang pertama di Malaysia yang mengabungkan keunikan marine collagen bersama Hormon Phystrogene.

Dengan 11 bahan utama, gincu keluaran Zarraz Paramedical dapat membantu memperbetulkan serta menstabilkan hormon pada tempat sapuan. Bukan sahaja boleh digunakan pada bibir, malahan dijadikan sebagai pemerah pipi serta ‘kawasan’ yang anda ingin ‘pink’ kan! Boleh digunakan untuk kaum wanita dan juga lelaki.

Setiap individu akan merasai & melihat kelainan warna bibir mengikut darah & warna kulit seseorang itu. Kerana itulah ia dipanggil  ‘LIP MAGIC

Anda digalakkan pakai Gincu ajaib ini, sekiranya anda menghadapi masalah seperti berikut ;

  1. Mempunyai bibir gelap dan hitam
  2. Anda allergic kepada bahan kimia (gincu)
  3. Keadaan bibir yang cepat kering, merekah dan luka
  4. Bibir berkedut dan tidak bermaya

 

Lip Magic Fifie2

“Gunakan LIP MAGIC sebelum anda memakai gincu agar bibir anda sentiasa lembap & terpelihara supaya bahan kimia tidak dapat meresap ke dalam kulit”. Kawasan Bibir juga harus di awet muda!!

11 Bahan Utama LIP MAGIC ZARRAZ

1- Virgin Coconut Oil      

2- Helianthus Annus Seed Oil     

3- Jojoba Oil      

4- Olive Oil         

5- Vitamin E       

6- Propolis Extract

7- Phystrogene

8- Marine Collagen         

9- Aloe Vera Extract       

10- Menthol (Peppermint)

12- Strawberry

testimoni lipmagic2a

Pertanyaan / Pesanan SMS / Whatsapp  010.8673696

 hanamedicare7d

PROSES BEKAM

PROSES LENGKAP BEKAM

 

Langkah 1

Minta pelanggan baring meniarap. Kenal pasti titik bekam dibadan pesakit dan sapukan cecair pembersih kulit seperti iodin dibahagian titik bekam.

 

Untitled8

 

Langkah 2

Letakkan cawan bekam dititik bekam tersebut. Guna alat peyedut bekam untuk menyedut udara agar cawan melekat kebadan.

Untitled2

Langkah 3

Biarkan 5 minit dan tarik keatas bahagian hujung cawan bagi melepaskan tekanan. Gunakan 2 jari untuk menekan badan ditepi cawan agar cawan dapat dibuka dengan lebih lembut dan tidak mencederakan pesakit.

jurubekam3

 

 

Langkah 4

Sapukan ‘alcohol swap’ dipoint bekam tadi bagi membersihkan kulit. Buat 15-30 tusukan ke bahagian titik bekam dengan menggunakan pen ‘lancet’.

 

Untitled5

 

Langkah 5

Letakkan cawan menutupi kawasan tusukan tadi dan guna pam tangan untuk menyedut udara dibawah cawan. Lakukan proses ini serentak keatas titik bekam yang lain (biasanya antara 7-11 titik bekam).

 

 

Langkah 6

Biarkan cawan melekat atas permukaan kulit selama 5 minit untuk mengumpul darah. Tanggalkan cawan dan bersihkan darah di titik bekam menggunakan gauze. 

Untitled3

Langkah 7

Ulang proses 1-6 antara 1 hingga 3 kali sehingga darah tidak lagi keluar dari titik bekam. Kemudian, semburkan ‘aloe first’ bagi meredakan kesan di titik bekam. Akhir sekali sapukan ‘Aloe Vera Gelly‘ untuk merawat luka tusukan jarum dengan lebih cepat.

 

Untitled7a

 

 

Langkah 8

Setelah proses bekam selesai, nasihat pelanggan supaya tidak melakukan aktiviti lasak termasuk hubungan seks dalam tempoh 6 jam setelah berbekam.

Digalakkan melakukan rawatan bekam selapas 1minggu sehingga 4 bulan, bergantung pada tahap kesihatan pesakit. Biasanya untuk orang yang sihat digalakkan berbekam sebulan sekali ataupun sekurang-kurangnya setiap 4 bulan untuk keluarkan toksid dan sel mati dibadan. Bagi pesakit kronik lakukan ikut keperluan mereka seminggu sekali ataupun setiap bulan.

 

 

PROSEDUR BEKAM

PROSEDUR LENGKAP BEKAM (SOP)

 

Pastikan bekam dilakukan mengikut SOP yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan dan juga dilaksana dalam bilik khas yang bersih dan bebas dari risiko jangkitan kuman.

 

PERSEDIAAN SEBELUM BEKAM

  1. Maklumkan pesakit agar mandi 1 jam sebelum berbekam
  2. Banyakkan istighfar, zikir dan salawat. 
  3. Sebaiknya buat pada tarikh yang digalakkan berbekam pada 17, 19, 21  bulan hijrah, kecuali kes yang perlukan rawatan segera, maka harus dilakukan tanpa lengah.

 

SEMASA DI PUSAT RAWATAN

Rekod semua maklumat berikut untuk rujukan rawatan seterusnya. 

  1. Isi borang pendaftaran
  2. Isi borang keizinan rawatan
  3. Tanya sejarah penyakit, ubat yang mereka ambil
  4. Ukur tinggi, berat, BMI
  5. Ukur tekanan darah pesakit
  6. Ukur paras gula (RBS)
  7. Buat pemeriksaan fizikal ringkas (pucat, kecacatan fizikal, dll)

 

 

IMG-20160421-WA0052Alat ujian tekanan darah

images

Alat ukur paras gula (RBS)

 

PERSEDIAAN JURUBEKAM

  1. Cuci tangan dengan sabun atau disinfektan
  2. Pakai sarung tangan (glove)
  3. Pakai penutup hidung (mask)
  4. Pakai apron atau white coat
  5. Maklumkan pesakit tentang prosedur yang akan dilakukan.

 

images (1)

Sentiasa pakai mask dan sarung tangan semasa rawatan

medical glove

 

SEMASA BEKAM

  1. Untuk muslim, baca fatihah, istighfar, salawat
  2. Cukur rambut dibahagian tertentu mengikut keperluan
  3. Kenalpasti titik (point) bekam.
  4. Guna kapas atau ‘gauze’ untuk membersihkan badan dari kotoran atau darah.
  5. DILARANG MENGGUNAKAN TISU untuk mengelap bahagian kulit yang telah dibekam.
  6. Guna alas yang sesuai semasa berbekam, Dilarang guna kertas surat khabar untuk alas badan.
  7. Lakukan bekam seperti PROSEDUR LENGKAP BEKAM.  untuk detail prosedur lengkap bekam [klik sini].

IMG-20160323-WA0041

Mesin bekam digunakan sebagai alternatif bagi pesakit yang tidak memilih bercukur rambut dititik bekam.

 

oimg_GC03951323_CA03951328

 

images (3)

 

pen lancet

Sisa klinikal [jarum, gauze, dan lain-lain] perlu dilupus mengikut SOP

 

SELEPAS BEKAM

  1. Masukkan bahan buangan (kapas, gauze, dan lain-lain) kedalam plastik kuning.
  2. Masukkan jarum yang telah diguna kedalam ‘sharpbin’ berwarna kuning untuk dilupuskan dengan “incinerator”
  3. Cuci alat bekam dengan air dan rendam dengan antiseptic seperti DD1, chlorhexidine atau sterilizer.
  4. Cuci tangan dengan sabun atau antiseptic.
  5. Beri pesakit minum air suam dan madu.
  6. Maklumkan pesakit supaya tidak melakukan ativiti lasak dalam tempoh 6 jam.
  7. Tetapkan tarikh temujaji untuk sesi bekam yang berikutnya.

 

clinco_10litre

sharpbin

downloadPlastik kuning ‘Clinical Waste’
ANIOSYME DD1 Antah

Antisepctic DD1

 

Untuk detail prosedur lengkap bekam….. [klik sini].