TENTANG ZARRAZ

NAK TAHU TENTANG ZARRAZ ?

APA YANG KAMI DAPAT LAKUKAN UNTUK ANDA IALAH :

Perkhidmatan kami untuk anda yang ingin menggunakan Set Rawatan Zarraz Paramedical :

  1. Pihak kami akan mengenal pasti jenis / masalah kulit terlebih dahulu.
  2. Kemudian, kami akan memberi produk satu set lengkap yang sesuai untuk kulit muka anda.
  3. Hasilnya, anda akan berpuas hati dengan produk yang diguna kerana kesannya efektif terhadap kulit wajah anda kerana anda diberi konsultasi secara percuma/ nasihat cara pengunaan produk yang betul. (Hal ini dapat mengelakkan daripada pembaziran duit dan mcm2 lagi).
  4. Kami tidak menumpukan jualan semata-mata terhadap Set Rawatan Wajah sahaja, tetapi juga khidmat nasihat pemakaian produk dengan cara yang betul dan cara-cara penjagaan wajah supaya mendapat kulit wajah yang bersih, cantik, halus serta terhindar dari segala masalah seperti kulit berminyak, kulit kusam, kulit kering, jerawat, jeragat, BLACKHEAD & WHITEHEAD, rosak akibat penggunaan produk yang mengandungi hydroquinone dan sebagainya..Langkah pembersihan asas boleh dilakukan sendiri secara rutin seperti Membersih, Menyegar, Melembab Serta Melindung.

Untitled

Imej berikut adalah antara contoh Set Rawatan yang boleh kami bagi nasihat produk yang betul dan juga yang lain-lain lagi…

set jerawat

SMS / PM Nama<Lokasi<Zarraz ke~ 010-8673696

Alhamdulillah makin ramai yang mengenali Zarraz Paramedical, setiap hari agent dan stokis sentiasa bertambah, yang awal-awal jadi agent sekarang dah ramai upgrade jadi stokis selepas produk ini mendapat pemintaan tinggi dari customer, stokis dan agent yang datang ke HQ kami melahirkan rasa gembira sebab ramai customer yang order dan puas hati sebab produk zarraz berkesan, selamat dan bebas bahan kimia. Kami rasa terharu dengan perkongsian ini.

Untitled2

 

 

LIP MAGIC

LIP MAGIC (Marine Collagen + Hormon Phystrogene).

download (5)

Kembalikan mahkota & keceriaan bibir anda dengan pemakaian LIP MAGIC ZARRAZ . Gincu yang pertama di Malaysia yang mengabungkan keunikan marine collagen bersama Hormon Phystrogene.

Dengan 11 bahan utama, gincu keluaran Zarraz Paramedical dapat membantu memperbetulkan serta menstabilkan hormon pada tempat sapuan. Bukan sahaja boleh digunakan pada bibir, malahan dijadikan sebagai pemerah pipi serta ‘kawasan’ yang anda ingin ‘pink’ kan! Boleh digunakan untuk kaum wanita dan juga lelaki.

Setiap individu akan merasai & melihat kelainan warna bibir mengikut darah & warna kulit seseorang itu. Kerana itulah ia dipanggil  ‘LIP MAGIC

Anda digalakkan pakai Gincu ajaib ini, sekiranya anda menghadapi masalah seperti berikut ;

  1. Mempunyai bibir gelap dan hitam
  2. Anda allergic kepada bahan kimia (gincu)
  3. Keadaan bibir yang cepat kering, merekah dan luka
  4. Bibir berkedut dan tidak bermaya

 

Lip Magic Fifie2

“Gunakan LIP MAGIC sebelum anda memakai gincu agar bibir anda sentiasa lembap & terpelihara supaya bahan kimia tidak dapat meresap ke dalam kulit”. Kawasan Bibir juga harus di awet muda!!

11 Bahan Utama LIP MAGIC ZARRAZ

1- Virgin Coconut Oil      

2- Helianthus Annus Seed Oil     

3- Jojoba Oil      

4- Olive Oil         

5- Vitamin E       

6- Propolis Extract

7- Phystrogene

8- Marine Collagen         

9- Aloe Vera Extract       

10- Menthol (Peppermint)

12- Strawberry

testimoni lipmagic2a

Pertanyaan / Pesanan SMS / Whatsapp  010.8673696

 hanamedicare7d

PROSES BEKAM

PROSES LENGKAP BEKAM

 

Langkah 1

Minta pelanggan baring meniarap. Kenal pasti titik bekam dibadan pesakit dan sapukan cecair pembersih kulit seperti iodin dibahagian titik bekam.

 

Untitled8

 

Langkah 2

Letakkan cawan bekam dititik bekam tersebut. Guna alat peyedut bekam untuk menyedut udara agar cawan melekat kebadan.

Untitled2

Langkah 3

Biarkan 5 minit dan tarik keatas bahagian hujung cawan bagi melepaskan tekanan. Gunakan 2 jari untuk menekan badan ditepi cawan agar cawan dapat dibuka dengan lebih lembut dan tidak mencederakan pesakit.

jurubekam3

 

 

Langkah 4

Sapukan ‘alcohol swap’ dipoint bekam tadi bagi membersihkan kulit. Buat 15-30 tusukan ke bahagian titik bekam dengan menggunakan pen ‘lancet’.

 

Untitled5

 

Langkah 5

Letakkan cawan menutupi kawasan tusukan tadi dan guna pam tangan untuk menyedut udara dibawah cawan. Lakukan proses ini serentak keatas titik bekam yang lain (biasanya antara 7-11 titik bekam).

 

 

Langkah 6

Biarkan cawan melekat atas permukaan kulit selama 5 minit untuk mengumpul darah. Tanggalkan cawan dan bersihkan darah di titik bekam menggunakan gauze. 

Untitled3

Langkah 7

Ulang proses 1-6 antara 1 hingga 3 kali sehingga darah tidak lagi keluar dari titik bekam. Kemudian, semburkan ‘aloe first’ bagi meredakan kesan di titik bekam. Akhir sekali sapukan ‘Aloe Vera Gelly‘ untuk merawat luka tusukan jarum dengan lebih cepat.

 

Untitled7a

 

 

Langkah 8

Setelah proses bekam selesai, nasihat pelanggan supaya tidak melakukan aktiviti lasak termasuk hubungan seks dalam tempoh 6 jam setelah berbekam.

Digalakkan melakukan rawatan bekam selapas 1minggu sehingga 4 bulan, bergantung pada tahap kesihatan pesakit. Biasanya untuk orang yang sihat digalakkan berbekam sebulan sekali ataupun sekurang-kurangnya setiap 4 bulan untuk keluarkan toksid dan sel mati dibadan. Bagi pesakit kronik lakukan ikut keperluan mereka seminggu sekali ataupun setiap bulan.

 

 

PROSEDUR BEKAM

PROSEDUR LENGKAP BEKAM (SOP)

 

Pastikan bekam dilakukan mengikut SOP yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan dan juga dilaksana dalam bilik khas yang bersih dan bebas dari risiko jangkitan kuman.

 

PERSEDIAAN SEBELUM BEKAM

  1. Maklumkan pesakit agar mandi 1 jam sebelum berbekam
  2. Banyakkan istighfar, zikir dan salawat. 
  3. Sebaiknya buat pada tarikh yang digalakkan berbekam pada 17, 19, 21  bulan hijrah, kecuali kes yang perlukan rawatan segera, maka harus dilakukan tanpa lengah.

 

SEMASA DI PUSAT RAWATAN

Rekod semua maklumat berikut untuk rujukan rawatan seterusnya. 

  1. Isi borang pendaftaran
  2. Isi borang keizinan rawatan
  3. Tanya sejarah penyakit, ubat yang mereka ambil
  4. Ukur tinggi, berat, BMI
  5. Ukur tekanan darah pesakit
  6. Ukur paras gula (RBS)
  7. Buat pemeriksaan fizikal ringkas (pucat, kecacatan fizikal, dll)

 

 

IMG-20160421-WA0052Alat ujian tekanan darah

images

Alat ukur paras gula (RBS)

 

PERSEDIAAN JURUBEKAM

  1. Cuci tangan dengan sabun atau disinfektan
  2. Pakai sarung tangan (glove)
  3. Pakai penutup hidung (mask)
  4. Pakai apron atau white coat
  5. Maklumkan pesakit tentang prosedur yang akan dilakukan.

 

images (1)

Sentiasa pakai mask dan sarung tangan semasa rawatan

medical glove

 

SEMASA BEKAM

  1. Untuk muslim, baca fatihah, istighfar, salawat
  2. Cukur rambut dibahagian tertentu mengikut keperluan
  3. Kenalpasti titik (point) bekam.
  4. Guna kapas atau ‘gauze’ untuk membersihkan badan dari kotoran atau darah.
  5. DILARANG MENGGUNAKAN TISU untuk mengelap bahagian kulit yang telah dibekam.
  6. Guna alas yang sesuai semasa berbekam, Dilarang guna kertas surat khabar untuk alas badan.
  7. Lakukan bekam seperti PROSEDUR LENGKAP BEKAM.  untuk detail prosedur lengkap bekam [klik sini].

IMG-20160323-WA0041

Mesin bekam digunakan sebagai alternatif bagi pesakit yang tidak memilih bercukur rambut dititik bekam.

 

oimg_GC03951323_CA03951328

 

images (3)

 

pen lancet

Sisa klinikal [jarum, gauze, dan lain-lain] perlu dilupus mengikut SOP

 

SELEPAS BEKAM

  1. Masukkan bahan buangan (kapas, gauze, dan lain-lain) kedalam plastik kuning.
  2. Masukkan jarum yang telah diguna kedalam ‘sharpbin’ berwarna kuning untuk dilupuskan dengan “incinerator”
  3. Cuci alat bekam dengan air dan rendam dengan antiseptic seperti DD1, chlorhexidine atau sterilizer.
  4. Cuci tangan dengan sabun atau antiseptic.
  5. Beri pesakit minum air suam dan madu.
  6. Maklumkan pesakit supaya tidak melakukan ativiti lasak dalam tempoh 6 jam.
  7. Tetapkan tarikh temujaji untuk sesi bekam yang berikutnya.

 

clinco_10litre

sharpbin

downloadPlastik kuning ‘Clinical Waste’
ANIOSYME DD1 Antah

Antisepctic DD1

 

Untuk detail prosedur lengkap bekam….. [klik sini].

MANFAAT CENGKEH

MANFAAT CENGKEH

Cengkeh dengan nama saintifik “Syzygium aromaticum” merupakan tanaman yang mempunyai pelbagai manfaat. Cengkeh membantu melegakan rasa loya, muntah-muntah, sakit perut, kekejangan otot, sakit gigi dan beberapa penyakit lain serta menggalakkan kesihatan penghadaman. Jesteru itu, cengkeh antara bahan yang dicampur dalam pembuatan tembakau, sebagai rempah masakan, kek, biskut, minuman, ubat gigi, sabun, shampoo dan pelbagai lagi.  Ini kerana cengkeh mengandungi Eugenol, yang digunakan sebagai antiseptic tambahan pada bahan-bahan kecantikan dan ubat-ubatan.

cengkeh5

Antara manfaatnya ialah;

  1. Menyegarkan bau nafas

Bau nafas yang kurang enak boleh diatasi dengan cara mengunyah dan menghisap cengkeh. Kandungan Eugenol menjadikan nafas berbau segar disamping dapat merawat bibir pecah-pecah. Cengkeh juga digunakan dalam pembuatan ubat gigi dan ubat kumur, sabun, shampoo dan minyak wangi.

ubat gigi

  1. Mencegah infeksi Pernafasan

Cengkih mencairkan lendir yang terdapat pada kerongkong. Ini dapat membantu menyembuh infeksi pernafasan. Teh yang mengandungi cengkeh dapat membantu menyembuh dan mencegah infeksi saluran pernafasan. Hanya kunyah cengkeh boleh melegakan sakit tekak.

Selain itu, teh cengkih juga sesuai untuk pesakit asma. Pengambilan teh cengkeh dapat menenangkan sistem saraf dan juga meredakan sakit kepala.

cengkeh4

  1. Menyembuhkan sakit gigi

Ambil 5 hingga 10 butir (bahagian bunga) cengkih, sangai (goring tanpa minyak) dan kisar halus, taburkan serbuk cengkih pada gigi yang sakit. Ekstrak eugenol dari cengkih sering digunakan dalam prosedur pergigian seperti tampalan sementara,  terapi akar gigi dan lain-lain. Bagi meredakan sakit gigi yang amat sangat, celupkan kapas dalam minyak cengkih dan letakkan di sekitar gigi yang sakit.

Campurkan satu sudu teh minyak zaitun dengan setitik minyak cengkih. Gunakannya untuk mengurangkan sakit tumbuh gigi.

  1. Merawat loya, muntah dan kembung perut

Campuran serbuk bunga cengkih dengan madu adalah antara cara terbaik untuk meredakan loya, muntah-muntah, kembung perut dan sakit perut.

Masukkan 2-3 butir cengkih ke dalam secawan air mendidih. Biarkan 10 minit (supaya suam) dan campurkan dengan madu, minum untuk meredakan kembung perut dan gas.

Rendam satu sudu teh bunga cengkih kedalam 1 liter air mendidih. Selepas 15 minit minum (tiga kali sehari) untuk merawat mabuk, terutama apabila disebabkan oleh perubahan dalam ketinggian.

cengkeh2

  1. Membersihkan jerawat

Sapukan air rebusan cengkeh pada kawasan yang ditumbuhi jerawat atau parut jerawat. Kandungan Eugenol pada cengkeh berfungsi sebagai antiseptik dan pelembab kulit semulajadi dapat membantu mencegah jerawat dan memudarkan parut jerawat.

  1. Antiseptik semulajadi

Campurkan air rebusan cengkeh (20-30 butir) kedalam air mandian dengan nisbah 1:4.  Siram badan, gosok dan bilas hingga bersih. Cengkih mengandungi Eugenol sebagai antiseptik semulajadi yang bertindak sebagai bahan pembasmi kuman. Herba ini mempunyai flavonoid, kaempferol dan rhamnetin yang berfungsi sebagai anti -radang dan antibiotik. Ianya juga dapat mengurangkan tahap gula dalam darah.

cengkeh8

  1. Anti-fungal

Minyak cengkih berkesan dalam meredakan jangkitan fungal dan kurap. Jika diambil secara dalaman, ia membantu merawati cirit-birit. Selain itu herba ini membantu melawan jangkitan, ia dapat menyembuhkan kolera, batuk kering, cacing usus, malaria, dan juga meredakan demam. Teh bunga cengkeh ini juga membantu mengurangkan jangkitan fungal faraj.

  1. Meredakan sakit kepala

Campurkan kristal garam, serbuk bunga cengkih dan sedikit air jadi seperti pes. Sapukan pada dahi bagi melegakan sakit kepala.

cengkeh3

  1. Merawat kekejangan otot dan arthritis

Sapukan minyak cengkih di kawasan yang terlibat bagi meredakan kekejangan otot dan arthritis.

  1. Pewangi almari pakaian

Letakkan beberapa biji cengkih dalam almari pakaian. Aroma cengkeh dapat menyingkirkan bau kurang enak pada pakaian dan membuat pakaian tetap wangi dan segar. Gantikan setiap bulan agar aroma segar terus terpelihara.

  1. Hitamkan kening

Bakar 5-7 butir  biji bunga cengkih hingga garing kehitaman. Kisar hingga halus. Campurkan serbuk cengkih dengan minyak hazelnut. Sapu pada kening setiap petang.

Selamat mencuba, Semoga bermanfaat!

Sebarkan bahagia

LOSE WEIGHT

Assalamualaikum.

Semoga anda bahagia dengan segala yang anda miliki, keluarga, sahabat handai, jiran tetangga, pekerjaan, mahupun perniagaan yang anda jalankan. Nikmatilah setiap detik itu dengan hati yang lapang, ianya akan menjadi memori indah untuk dikenang.

Ramadhan kini semakin hampir. Ini suatu yang dinanti-nantikan. Namun.. satu perkara yang buat saya terfikir.. berat badan saya semakin menjadi-jadi naiknya. Jika dibiarkan terus bertambah, terpaksalah solat terawih duduk dikerusi nanti sebab lutut dah mula rasa sakit sikit. Ini semua sebab tabiat saya suka makan, asyik mengunyah, biskut, kerepek, kek dan lain-lain makanan ringan yang sentiasa ada depan mata (stok dibeli hampir setiap minggu). Tak sedar makin hari badan makin melebar.

malaysia-gemuk-obesiti-kurus-langsing-wanita-lelaki-gebu-sihat-boroi (1)

Berita akhbar pun kerap membincangkan isu obesiti. Bermula minggu ini, saya kembali jaga diet supaya dapat ‘lose weight’. Dapat kurangkan berat badan 10-15kg  pun alhamdulillah, sekurang-kurangnya badan jadi lebih ringan dan bertambah sihat. Dengan berat badan berlebihan ini, macam-macam risiko kesihatan yang akan dekat. Jika dibiarkan saja, tentu menjadi serius. Maka terpaksalah serius untuk ‘lose weight’.

Doakan saya supaya dapat ‘lose weight’, kurangkan inci dan bertambah sihat. Sebenarnya 2 tahun lepas saya sudah berjaya turunkan berat badan. Hehe… bila dah dapat berat badan ideal saya mula kembali layan hobi lama… suka makan. Haa! kan rugi!.  Makan berlebihan ni suatu tabiat buruk sebab ianya memudaratkan kesihatan, badan gemuk… huhu… tak selesa dan tak cantik (maaf ye!… ini yang saya rasa… bukan meremehkan orang lain!… tidak sama sekali, sekadar luahan dari pengalaman diri). Saya dapat bezakan tahap keselesaan masa saya slim dan masa tem-bam. Tambahan pula tabiat ini adalah satu pembaziran yang besar. Kita makan makanan yang tak diperlukan oleh badan. Kan membazir tu!, bazir duit, bazir sumber, bazir tenaga.

Teringat kata-kata ini “walaupun anda ada banyak duit dan mampu bermewah-mewah (makan banyak) untuk makan, namun anda harus ingat bahawa sumber makanan dimuka bumi ini adalah hak semua makhluk”. Hahaha… statement sebetulnya tak ingat dah!.. lebih kurang gitulah dan saya setuju dengan pendapat itu. Dalam islam sendiri menegaskan dalam setiap rezeki yang kita terima itu ada hak orang lain. So, fikir-fikirkanlah!.

Jom kita mulakan jaga diet supaya kita dapat ‘lose weight’ dan mendapat berat badan yang ideal, dapat menunaikan ibadah dengan lebih selesa  dengan tahap kesihatan yang optimum. Saya bukanlah mengharap ‘lose weight’ dengan drastik. 10kg dalam masa 3 hari atau 1 minggu. Berat badan naik pun ambil masa berbulan dan bertahun hasil tabiat makan yang buruk dan pilihan makanan yang tidak sihat. Maka kita perlu bersabar dalam proses turunkan berat badan ni, seperti mana badan tak ambil masa sehari dua untuk gemuk, logiknya juga badan tak ambil masa sehari dua untuk kurus. Kan!

Biar lambat asalkan selamat!. Asal dengar perkataan “lambat” jer pasti ada yang rasa tak best!. Sebenarnya kita perlu ubah tabiat makan sehingga otak dan sel badan dapat menerima perubahan  rutin diet secara berperingkat. Tempoh seminggu khas untuk melatih otak dan sel badan menerima perubahan fasa awal, minggu ke-2 fasa ke-2 dan seterusnya sehingga badan dapat sesuaikan dan menerima sepenuhnya perubahan  ini. Maka, SABAR sebagai kunci utama dalam berdiet. Jangan terpengaruh dengan pil diet atau krim pelangsing yang menjanjikan turunkan kilo dalam seminggu hingga 10 kg. Dikhuatiri supplement yang menjanjikan sebegitu, pasti ada ‘something hidden’ pada produk tersebut.  Awas!… Banyak dah lapran akhbar kes kematian selepas makan pil pelangsing termasuk yang mengalami kerosakan buah pinggang yang teruk. Sayangilah buah pinggang anda, sayangilah diri anda.

So, jom kita berDIET secara EFEKTIF. Iikut nasihat coach saya seperti langkah-langkah ini.

Langkah 1 –  Jaga Pemakanan Terutamanya Sarapan.

Nampak senang, tapi mencabar iman juga. Cabaran untuk fokus dan konsisten dengan apa yang kita inginkan memang berat juga kan!…bagi yang kurang iman. Fokus! Fokus! Fokus! Kata nak kurus pantas! The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old but on building the new!

Cuba lihat menu yang menjadi kebiasaan dan rutin diri saya sekeluarga. Hidup tak legkap tanpa nasi, pagi nasi, tengahari nasi, malam nasi, huhu… patutlah tem-bam, anak-anak dan suami pun tem-bam. Anda jangan buat begini tau!. Sian anak-anak dan suami korang.

Breakfast – nasi goreng/ roti canai  + tea tarik/ milo ais

Lunch – nasi ayam/ nasi campur  + air sirap/ Kordial oren

High tea – goreng pisang + kuih-muih/ mee goreng  + air teh/kopi

Dinner – nasi campur + air kosong/ air oren/sirap

Supper – Teh ais + biskut/ mee segera

Awas!, Jika jadual makan anda sama seperti ini, itu petanda nak GEMUK pantas,… nak lagi pantas makan tidur makan tidur makan tidur je…hahaha…confirm cepat gemuk! UBAH…TUKAR…jika nak kurus pantas!

images (1)

Langkah 2 – Pemakanan yang seimbang.

Pilihan sarapan pagi yang bagus adalah makanan yang rendah kalori tetapi mempunyai semua nutrisi yang diperlukan oleh tubuh untuk kita sebagai memenuhi keperluan tenaga hingga ke tengah hari.

Kesilapan majoriti rakyat Malaysia,  mengambil makanan berminyak, berkrim, bergoreng  tanpa mengambil kira faktor kalori dan kandungan nutrisi. Lambakan minyak dan lemak yang diambil setiap hari menyebabkan kandungan lemak dan kolestrol dalam badan meningkat dan terkumpul secara perlahan-lahan tanpa kita sedari. Ini semua berpunca daripada apa yang kita makan waktu sarapan pagi, makan tengahari dan malam.  Sebahagian besar penyakit yang dihidapi oleh rakyat disini adalah berpunca dari tabiat pemakanan.

“Good breakfast give good day!”. Maka berikan yang terbaik kepada sel badan. Sebaik-baiknya awal pagi mulakan dengan pengambilan makanan yang menganduni nutrisi lengkap. Kawal sarapan pagi anda dan begitu juga waktu-waktu makan yang lain dengan pengambilan makanan yang seimbang dan bernutrisi.

images

Langkah 3 –  Cuci Usus anda.

Untuk merawat penyakit atau pun ‘lose weight’, asas utamanya, cuci usus dahulu! kenapa? macam mana?

Pernah dengar komplen atau rungutan sesetengah orang?, saya tak rasi makan ubat ini, saya rasi minum ubat itu.

Punca sebenarnya bukan salah ubat. Kita yang perlu  detox dulu badan sebelum memulakan program pemulihan kesihatan atau penurunan berat badan. Usus yang bersih membolehkan sel  badan dapat menyerap nutrisi dari makanan yang diambil dengan lebih optimum. Secara amnya, masih terdapat sisa-sisa kecil yang tidak boleh di detox oleh badan, maka pengambilan supplement bagi membantu cuci usus juga adalah perlu, sekurangnya seminggu sekali.

images (3)

Langkah 4 –  Rancang Menu

Usus sudah pun bersih. Sarapan pagi juga mengambil makanan yang sihat. Awas! Buatlah pilihan yang betul dalam memilih menu makanan seterusnya, iaitu makan tengahari dan malam.

Pilihan menu atau ‘meal plan’ adalah jadual pemakanan berdisiplin dan bernutrisi yang wajib diikuti berdasarkan target penurunan berat badan yang anda kehendaki.

Satu lagi, pesanan untuk diri sendiri dan juga buat anda. Letak target yang realistik untuk ‘lose weight’ Usah melampau atau secara drastik. Ini akan memberi kesan kepada sistem tubuh dan organ dalaman badan untuk berfungsi. Jantung dan organ lain terbeban untuk melakukan kerja-kerja mengepam darah, menyingkir toksid, dan lain-lain tugas dalam badan jika penurunan berat badan dibuat secara drastik. Biarlah penurunan berlaku tidak terlalu pantas, namun yang penting konsisten dan result akhir, reshape!

food n health ind

Wow! Reshape? Camana tu?

Reshape adalah proses pembentukan semula badan setelah berat  badan turun. Badan akan reshape menjadi bentuk tubuh lebih cantik dan kemas!. Tak ada  ‘spare tyre’ or  flabby. Maka, untuk reshape secara berkesan, wajib ambil makanan yang penuh protein untuk ‘firm’kan kembali otot-otot badan supaya menjadi lebih kental dan kulit tidak kendur atau mengelebeh setelah berat badan turun..

Jadi apa-apa pun bijaklah apabila menyenduk atau mengambil makanan dalam menu seharian kita. Kita perlu bijak mengawal pengambilan kalori dengan betul yang bersesuaian dengan gaya hidup sendiri dan kita tidak terhalang untuk makan makanan kegemaran kita. Yang penting kawal kuantitinya kerana  “we are what we eat!”.

reshaping body gel 9

Langkah 5 –  Banyak Minum Air Kosong

Ini adalah perkara wajib. Selagi isu minum air yang cukup belum selesai, maka susahlah nak capai matlamat. Inilah asas utama dan rahsia untuk ‘lose weight’ cara pantas. Nak turunkan berat badan wajib belajar minum air kosong secara konsisten kerana ia boleh membantu menyingkirkan toksid dan menurunkan kalori dalam badan yang dah tersimpan lama bawah lapisan kulit.

Air kosong berfungsi  mencuci buah pinggang dan juga menguraikan lemak-lemak lama yang akan didetox melalui air kencing.  Bila anda kurang minum air kosong, buah pinggang kita akan bekerja keras untuk proses detox dan keluarkan melalui air kencing.. Ini adalah cara yang tidak sihat dan akan membebankan buah pinggang anda, dan pengakhirannya buah pinggang menjadi rosak.

9reasons drink water1

Langkah 6 –  Supplement dan Replacement

Pengambilan supplement sangat perlu pada masa kini.  Negara Jepun memberi suplement kepada penduduknya bagi mencegah sebarang penyakit kronik. Ini suatu langkah yang bijak kerana kos merawat biasanya lebih banyak daripada kos mencegah jika dilihat dari sudut efisiensi sumber tenaga manusia dan ekonomi. Maka untuk diet yang sihat dan nak slim pantas, pengambilan supplement sangat penting untuk memberikan nutrisi yang diperlukan oleh sel badan dan mengimbangi rutin pemakanan harian kita. Anda juga perlu mula mengamalkan ‘food replacement’.

Apa itu Food Replacement?

Food Replacement adalah makanan gantian (alternatif). Macam orang sakit yang tak boleh makan, doktor akan masukkan makanan (biasanya susu) melalui tiub yang disambung ke saluran badan bagi menggantikan makanan harian yang biasa. So, bagi kita yang masih boleh makan, tukar menu saja. Gantikan kebiasaan sarapan roti canai dan teh tarik setiap pagi kepada menu yang lebih berkhasiat dan rendah kalori. Segelas ‘mix shake’ iaitu campuran buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin, akan buat anda rasa kenyang lebih lama kerana mengandungi air dan nutrisi yang lengkap. All in one glass, simple and perfect!.

Cadangan: blendkan sebiji epal + sepotong nenas + sebiji timun jepun, 5 biji tomato ceri + 3 biji kurma + 1 sudu madu + 1 sudu chia seeds + sepotong lemon + 1 sudu oat + 400ml air sejuk.  Boleh minum untuk 2 orang.

quotes1

Selamat mencuba!.

Doakan saya agar lebih sihat ya!. Saya perlu sihat supaya dapat menjaga insan-insan yang saya sayangi dan juga dapat beribadah dengan selesa.

Sekian.

Sebarkan bahagia.

BEKAM WAJAH

BEKAM WAJAH

 

bekam seri wajah

 

Membantu wajah kusam kembali berseri, merawat jerawat dan resdung.

 

Banyak faktor yang menyebabkan kulit wajah menjadi kusam. Antaranya disebabkan oleh pencemaran udara dan air, keletihan atau tekanan hidup.  Ini menjadikan seseorang akan hilang keyakinan diri, termasuk juga potensi di pandang negatif oleh insan sekeliling.  Rawatan bekam wajah dapat mengatasi masalah kuit seper ini. Ianya semakin dikenali dan menjadi pilihan masyarakat masa kini kerana keberkesanannya yang terbukti memuaskan hati pengguna.

 

Rawatan bekam wajah telah banyak membantu mereka yang menghadapi masalah kulit, seperti jerawat, resdung dan kulit kusam.  Secara tak langsung rawatan ini menaikkan seri wajah kerana menghasilkan kulit yang bersih dan berseri, unsur-unsur gaguan juga turut keluar dari tubuh melalui pengeluaran darah kotor.  Bakal pengantin digalakkan mendapat rawatan bekam wajah agar kulit bersih berseri.

 

Rawatan bekam wajah ini sesuai dilakukan keatas semua peringkat umur termasuk kanak-kanak berusia 10 tahun ke atas.  Sebelum rawatan, pelanggan diarah berpuasa satu hingga dua jam sebelum rawatan dilakukan.  Selepas makan darah akan lebih banyak bertumpu dibahagian usus untuk membantu proses pencernaan.  Ini  akan mengurangkan  pengeluaran darah kotor sekiranya berbekam selepas makan.

 

Tabiat makan berlebihan, pilihan makanan yang tidak sihat seperti makanan berminyak, makanan ringan, makanan yang dicampurkan bahan pengawet  menyebabkan risiko pengumpulan toksin yang mengakibatkan kulit berminyak, berjerawat dan resdung. 

 

ke_02

 

Pelanggan digalakkan menjalani rawatan bekam pada hari cuti hujung minggu atau cuti panjang.  Ini disebabkan kesan bekam di bahagian muka mengambil masa untuk pulih. Kesannya berbeza-beza bagi setiap individu. Ianya mengikut faktor usia dan juga tahap kesihatan individu. Biasanya mengambil masa 2 hingga 5 hari. Namun ada juga yang mencapai sehingga tujuh hari atau lebih. Pelanggan akan diberi khidmat rundingan  dan nasihat agar tidak mengambil makan yang mengandungi minyak, santan, makanan laut, ayam, daging serta minuman berkafein untuk mendapat hasil rawatan yang optimum dan lebih berkesan.

 

Rawatan bekam wajah ini menggunakan kaedah bekam darah.  Bahagian muka yang bermasalah akan dibekam dengan menggunakan alatan bekam yang mempunyai pelbagai saiz mengikut kesesuaian muka pelanggan.  Proses rawatan bekam hanya mengambil masa antara 10 hingga 15 minit bagi setiap proses. 

 

 

Langkah rawatan bekam kecantikan wajah.

  1. Sapukan Antiseptic Solution untuk membunuh hama di titik point yang hendak dibekam.
  2. Buat bekam angin dengan cara pam cup yang telah disteril ke bahagian muka yang telah disapu antiseptic tadi, dan biarkan 10 minit.
  3. Buka cup dan sapukan Alcohol Swab pada tempat yang telah dibekam untuk pembersihan sekali lagi.
  4. Sapukan Swedish Massage Oil di point bekam tadi untuk melancarkan peredaran darah dan melindungi kulit dari kecederaan.
  5. Cucuk bahagian point bekam tadi menggunakan pen bekam yang menggunakan jarum pakai buang.
  6. Cup akan di pam sekali lagi 10-15 minit bagi merangsang darah kotor keluar ke permukaan kulit muka.
  7. Cup akan dibuka. Darah akan dilapkan dibahagian point bekam dan juga pada cup.
  8. Kemudian, cup akan dipamkan semula untuk mengeluarkan darah kotor kali kedua bagi memastikan pengeluaran darah kotor yang maksimum. Proses pengeluaran darah kotor mengambil masa antara  5 hingga 10 minit.  Darah kotor yang keluar biasanya berwarna hitam, berlendir, bertali atau berbuih, ianya mengikut jenis penyakit yang dihidapi.
  9. Buka Cup dan lap darah dibahagian point bekam  dan juga pada cup.
  10. Semburkan Aloe First untuk membersih dan meredakan kulit di bahagian yang dibekam.
  11. Sapukan Aloe Vera Gelly dibahagian yang telah dibekam sebagai rawatan tambahan bagi mempercepatkan pemulihan luka dari tusukan jarum tadi.
  12. Pelanggan dinasihatkan makan, mandi dan tidur selepas satu jam berbekam. Ini untuk merehatkan sistem darah di bahagian badan dan mengelakkan kulit muka yang telah ditusuk dengan jarum tadi pulih seketika dan mengelakkan rasa pedih sekiranya terkena sabun yang mengandungi bahan kimia, dll.
  13. Bersihkan cup dan alatan lain dengan air paip dan rendam kedalam “Anniosyme DD1′ iaitu bahan untuk mematikan segala kuman selama 15-20 minit. Bilas dengan air paip dan keringkan sebelum disimpan.

 

point bekam2

 

 

Selamat Mencuba.

Dalam Bekam adalah Sunnah,

Dalam Sunnah ada Penyembuhan.

PUASA

PUASA

 

Hari ini kita berada di penghujung bulan Rejab, bulan pengampunan. Cuma beberapa hari saja lagi akan hadir bulan Sya’aban dan diikuti pula bulan Ramadhan. Ramai yang meghayati bulan-bulan ini dengan menambah ibadah. Antaranya berpuasa. Banyak manfaat berpuasa. Bukti saintifik juga mengesahkan puasa untuk tempoh masa tertentu adalah suatu pilihan yang terbaik untuk menjaga kesihatan fizikal dan minda. Kini, puasa menjadi pilihan utama di kalangan individu yang mementingkan kesihatan dan kecerdasan fizikal dan minda yang optimum.

 

 

solat-qasar-dan-jamak-19-638

 

Apakah manfaat berpuasa?

 

Jom kita lihat manfaatnya dan jadikan amalan dalam kehidupan seisi keluarga.

 

 

1.   Puasa Membantu Menurunkan Berat Badan
Puasa adalah cara yang selamat untuk menurunkan berat badan. Tempoh masa yang agak lama ketika berpuasa memberi laluan kepada tubuh untuk membakar sel-sel lemak dengan lebih berkesan berbanding dengan diet yang biasa. Ketika berpuasa tubuh terpaksa menggunakan lemak dan membakarnya sebagai alternatif untuk mendapatkan sumber tenaga.

 

 

2.  Puasa meningkatkan tahap metabolisme
Dengan berpuasa, kita sebenarnya merehatkan sistem pencernaan dari terus bekerja tanpa rehat, dapat memperbaiki fungsi usus menjadi lebih sihat, sekali gus meningkatkan fungsi metabolisma badan.

Ini adalah suatu impak yang baik, peningkatan fungsi metabolisme dapat membakar sel lemak dengan lebih berkesan. Jesteru itu, puasa juga adalah penyelesaian terbaik kepada indididu yang mengalamai masalah penghadaman.

 

 

3.  Puasa Mengawal hormon.
Puasa membantu mengawal hormon di dalam badan . Apabila hormon berfungsi dengan baik, ia akan memberi isyarat kenyang lebih cepat ketika makan. Dengan berpuasa, kita dapat mengalami dan menghayati rasa kelaparan yang sebenar kerana tempoh masa berpuasa agak panjang iaitu sekitar 14jam. Maka, hormon badan akan memberi isyarat membakar lemak untuk mendapatkan tenaga.
Inilah punca kenapa obesiti berlaku. Individu ini tidak menerima isyarat kenyang ketika makan berlebihan. Ini membina suatu tabiat makan yang tidak sihat. Maka puasa adalah cara membantu mereka me-reset semula isyarat tersebut supaya badan dapat mengawal selia dan melepaskan hormon yang betul. supaya boleh memberi isyarat lapar atau kenyang yang sebenarnya.

 

 

4.  Meningkatkan Sistem Imun
Puasa membantu meningkatkan sistem imun badan. Dengan berpuasa, sel badan dapat mengawal keradangan, mengurangkan risiko kerosakan radikal bebas, dan juga mengurangkan risiko pembentukan sel kanser.
Perasan tak?, apabila sakit, haiwan berhenti makan dan berehat sepenuhnya. Inilah cara untuk mengurangkan tekanan pada sistem dalaman supaya badan dapat melawan jangkitan secara semulajadi.

Subhaanallah. Hebatnya kejadian Allah.

Manusia? Kita sibuk mencari ubat apabila sakit, sedangkan badan kita hanya perlukan rehat yang sebenar-benarnya iaitu:
i) berpuasa (untuk merehatkan dan memulihkan fungsi dalaman) dan
ii) mengambil hanya sedikit makanan yang rendah kalori tapi mengandungi nutrisi lengkap untuk memastikan sel badan kembali pulih.

 

 

5.  Puasa Meningkatkan sensitiviti Insulin
Puasa telah terbukti mempunyai kesan positif ke atas sensitiviti insulin. Fungsi insulin adalah untuk menjaga tahap glukos dalam aliran darah pada julat yang normal. Kajian menunjukkan bahawa selepas tempoh berpuasa, insulin menjadi lebih berkesan dalam memberitahu sel-sel untuk mengambil glukosa dari darah.
6.  Puasa Meningkatkan jangka hayat
Kajian menunjukkan semakin kurang makan semakin panjang jangka hayat. Ini disebabkan makan berlebihan memberi risiko penyakit, merosakkan sel badan dan melemahkan kecergasan badan. Kebanyakan penyakit yang dihidapi oleh rakyat negara ini adalah berpunca dari tabiat makan dan juga pemilihan makanan yang tidak sihat,
Sel badan yang sihat akan meningkatkan metabolisma. Metabolisme yang perlahan akan menyebabkan penuaan lebih cepat berlaku. Maka, puasa adalah cara terbaik mengawal metabolisma.

 
7.  Puasa mengawal diet harian.

 

Puasa mengawal tabiat dan corak pemakanan yang betul. Dengan berpuasa, kita menghadkan makan pada masa yang ditetapkan dan sesuai dengan diet harian. Puasa juga dapat mengimbang kembali pengambilan kalori berlebihan ketika menghadiri majlis-majlis keraian dengan cara berpuasa pada hari berikutnya.

 

 

8.  Puasa Meningkatkan Fungsi Otak Anda
Puasa meningkatkan fungsi otak, kerana ia meningkatkan pengeluaran protein (brain-derived neurotrophic factor. Protien ini mengaktifkan sel stem otak yang meningkatkan kesihatan saraf. Protein ini juga melindungi sel-sel otak dari ancaman Alzheimer dan penyakit Parkinson.
9.  Puasa Membantu Kulit Cerah Dan Mencegah Jerawat
Macam mana?  Penghadaman adalah sistem yang paling banyak menyerap tenaga dalam badan. Maka, berpuasa dapat merehatkan sistem pencernaan dan memberi ruang lebih banyak tenaga dalam badan untuk kegunaan fungsi yang lain. Tenaga dapat difokus untuk kegunaan sistem badan yang lain iaitu membersihkan toksid, mengawal fungsi hati, buah pinggang dan bahagian-bahagian lain. Keberkesanan fungsi hati menyah toksid membantu kulit menjadi bersih dan bebas jerawat.

Puasa menjadikan diri sihat fizikal dan minda. Kita dapat menikmati kehidupan yang sebenarnya dan menjalani hidup harian dengan rasa syukur.

 

images (1)

 

 

pel-16-unit-1-ibadat-puasa-18-638

 

 

PAKAR SPA

KURSUS PAKAR SPA

 

Tarikh : 21 May 2016

Daftar segera! Tempat adalah terhad. Hanya 4 hingga 8 orang saja akan dipilih menyertai program ini.

 

PAKAR SPA1a

 

Kursus Pakar Spa anjuran ZARRAZ PARAMEDICAL sepanjang bulan April telah pun berakhir dibeberapa tempat. Para usahawan di ajar teori dan praktikal cara melakukan RAWATAN WAJAH dan ANALISIS KULIT dengan betul.

Seronoknya.. ikatan ukhwah keluarga USAHAWAN ZARRAZ pakar spa memang terbaik.

 

Pada yang mahukan kursus pakar spa seperti ini lagi, kursus seterusnya pada 21 Mei 2016.

Jom sertai kursus rawatan wajah serta rawatan badan bagi menampah kemahiran dan kepakaran dalam bidang rawatan yang diminati.

Kursus ini dikendalikan oleh pakar spa yang mempunyai pengalaman dan certified perunding kecantikan dan terapi spa iaitu Datin Ima Zara.

Peserta akan dibimbing cara melakukan pemasaran agar spa/ mobile spa berjalan lancar dan mudah. Juga diberi;

– Modul pembelajaran dalam bentuk email

– Sijil penyertaan.

– Video rawatan.

– Coaching berterusan daripada Datin Ima Zara melalui watzup / perjumpaan.

– menjadi Pengedar Zarraz secara PERCUMA

‪#‎Percuma :-

= RADIANT SHEET MASK 5 KOTAK. ( 10pcs )

= RENEWAL SHEET MASK 5 KOTAK. ( 10pcs )

 

Kandungan Program Kursus Rawatan Wajah

# Teori

  1. Analisis kulit wajah.
  2. Mengenali jenis kulit.
  3. Penjagaan 5P untuk dapatkan kulit yang sihat dan cantik.
  4. Kesalahan dalam penjagaan kulit wajah.
  5. Dermatologi.
  6. Mengenali mesin muka dan kesannya. + steamer.
  7. Keterangan 5 rawatan wajah yang berbeza.
  8. Mengendalikan mesin skin detector.
  9. Bagaimana melakukan pemasaran yang efektif, murah, menjimatkan kos.
  10. Mengenali produk-produk zarraz.

 

# Praktikal

  1. Cara pembasuhan
  2. Cara pemicitan yang betul.
  3. Cara mengendalikan mesin muka.
  4. Urutan wajah
  5. Urutan kepala dan bahu.
  6. Memakai masker .
  7. Analisa kulit

 

Yuran Program : RM500 SAHAJA!!!

Tarikh Program : 21 MEI 2016 @ SABTU

Lokasi : Zarraz Spa, Bdr Tun Hussein Onn, Cheras

# Program yang berlangsung 1 hari bermula dari jam 10pagi – 6.00petang.

 

Bagaimana untuk membuat Tempahan dan Pembayaran?

Sila Whatsapp kepada saya

 

Kursus Rawatan Badan ??? Jadual sedang disusun… tungguuu…

 

Daftar segera! Tempat adalah terhad.

 

dapatkan-sekarang

 

 

www.tyizarraz.com

KUDIS BUTA

KUDIS BUTA

scabies hand

 

Dijangkiti kudis!. Usah ambil mudah. Jumpalah doktor segera jika anda dijangkiti kudis. Usah bertangguh kerana dikhuatiri kudis yang anda hidapi bukan kudis biasa, ianya kudis buta yang boleh berjangkit kepada orang lain.

Kudis buta adalah sejenis jangkitan kulit disebabkan oleh sejenis hama atau kutu yang bernama Sarcoptes scabiei. Manusia adalah mangsa kutu ini. Kutu inijga menumpang hidup pada haiwan seperti kucing dan anjing. Namun hayatnya cuma 14 hari jika bukan berada di kulit manusia. Kutu ini tidak dapat bertahan pada suhu lebih 60⁰C.

Kutu ini duduk di bawah lapisan luar kulit dan bertelur di bawah kulit serta mendapat makanan dengan menghisap darah mangsanya. Kudis buta boleh dijangkiti melalui sentuhan langsung kulit ke kulit. Semua orang terdedah kepada jangkitan ini tanpa mengira faktor usia atau jantina.

Jika anda mempunyai kudis, pasangan dan ahli keluarga juga perlu dirawat tanpa mengira sama ada mereka mempunyai sintom. Mungkin virus kudis telahpun disebar melalui sentuhan badan atau hubungan seksual. Berjumpalah doktor di klinik kesihatan terdekat untuk diperiksa dan dirawat sebelum virus membiak lebih banyak.

 

scarbies

RAWATAN KUDIS BUTA

Kudis buta merebak melalui hubungan rapat pesakit dengan berkongsi pakaian, tuala dan selimut, berkongsi tempat tidur dan juga sentuhan antara kulit ke kulit.

Cuci pakaian dan barangan lain yang telah digunakan oleh orang yang dijangkiti dengan air panas. Masukkan barang-barang yang tidak boleh dicuci ke dalam beg plastik bertutup dan simpan tujuh hari atau lebih bagi mematikan hama dan telurnya.
Bersihkan perabut dan tempat tidur dengan pencuci hampagas. Untuk mengelakkan jangkitan semula, semua ahli keluarga dan kenalan rapat, termasuk pasangan anda perlu dirawat pada masa yang sama seperti anda, walaupun mereka tidak mempunyai apa-apa gejala. Tujuannya untuk memutuskan kitaran hidup kutu tersebut.

 

 

LOSYEN DAN KRIM

Losyen dan krim digunakan untuk merawat gatal kulit seperti berikut:
A. Permethrin 5%
B. Losyen Malathion 0.5%
C. Gamma benzene hexachloride (or lindane)
D. Benzyl Benzoate lotion (EBB)

Sapu krim atau losyen keseluruh bahagian kulit badan, kecuali kepala. Pastikan kulit dalam keadaan kering dan sejuk sebelum menyapu krim . Jangan sapu krim selepas mandi air panas kerana krim akan cepat diserap ke dalam kulit tidak akan kekal lama dikawasan kudis tersebut.

.
Pastikan bahagian yang sukar untuk dicapai seperti belakang badan, tapak kaki anda, di celah jari tangan dan kaki, di celah kuku juga disapu. Gunakan putik kapas untuk sapu di bahagian tersebut dan masukkan kedalam beg plastik untuk dibuang.

Sapukan semula krim atau losyen segera bagi kawasan kulit yang dibasuh sebelum tempoh 24jam rawatan.
Basuh katil, pakaian, tuala dan kelengkapan selepas rawatan fasa pertama.
Ulangi proses rawatan tujuh hari lagi selepas rawatan fasa pertama bagi memastikan pemulihan berjaya.

Rawatan lanjutan dibuat bagi memastikan semua kutu yang baru menetas mati. Biasanya rawatan ini mengambil masa sebulan untuk rasa gatal reda sepenuhnya.

 

 

KAWALAN JANGKITAN

Kutu ini merebak melalui hubungan rapat  pesakit melalui berkongsi pakaian, tuala dan selimut, berkongsi tempat tidur dan sentuhan antara kulit ke kulit.

Sebelum mula menggunakan krim atau losyen, basuh semua cadar, pakaian dan tuala pada suhu yang melebihi 50⁰C. Bagi barang yang sukar dibasuh masukkan kedalam beg plastik selama sekurang-kurangnya 72 jam untuk mematikan hama.
Bersihkan lantai di dalam rumah, permaidani dan perabot. Elakkan berurusan dekat dengan orang lain sebelum anda menggunakan krim atau losyen dan juga sehingga rawatan selesai. Anda boleh kembali bekerja atau sekolah selepas rawatan fasa pertama selesai.

Kudis buta boleh berjangkit semula, pastikan anda mengikut segala arahan rawatan dan bersihkan bahan yang telah dicemari dengan penyakit tersebut.

Semua rawatan untuk Kudis Buta ini perlu diberikan serentak kepada semua yang ahli keluarga yang tinggal serumah dengan pesakit bagi memutuskan kitaran hidup Kudis Buta ini. walaupun ahli keluarga lain tiada simptom jangkitan.

 

GATAL

Walaupun pesakit telah pulih dari jangkitan selepas rawatan selesai. Rasa gatal-gatal mungkin berlanjutan sehingga 1-2 minggu disebabkan sisa najis dan telur kutu masih ada dibawah kulit pesakit. Rawatan ini memerlukan sedikit masa untuk hilang sepenuhnya.
Sapukan krim untuk mengurangkan rasa gatal dan keradangan. Antara yang sesuai digunakan ialah:
i. Krim steroid
ii. Krim Menthol atau gel
iii. Antihistamin, boleh menyebabkan mengantuk, elakkan memandu atau mengendalikan jentera berat.

 

Tips menghilangkan rasa gatal, bersihkan kulit dengan Calming Cleanser Milk dan sapukan Sun Protection (Acne & Sensitive).