AIR SIHAT

AIR SIHAT

Sejak kanak-kanak lagi, dah terima pesanan ringkas ini!.. ‘minumlah cukup air tiap hari!…, paling kurang 8 gelas sehari’. Kini, dah berpuluh tahun tabiat minum air kosong diamalkan dengan anggapan bahawa air kosong sangat baik untuk kesihatan tanpa ambil kesah tentang pilihan kualiti air yang diminum dan kesan air terhadap kesihatan, hinggalah suatu masa saya tertarik dengan fakta dari bacaan buku sains yang menjelaskan keajaiban air dalam membantu proses penyembuhan dan meningkatkan tahap kesihatan badan seseorang.

minum air2

Bermula dari situ juga, saya mula minat untuk tahu lebih lanjut mengenai sifat air dan kesesuaiannya mengikut fungsi keperluan badan yang berbeza-beza. Memang terbukti Air zam-zam adalah yang terbaik untuk kita. Namun, sedikit isunya adalah…  kekangan untuk dapatkan stok air zam-zam setiap hari kerana ada keraguan ketulenan air yang dijual dipasaran dan juga kosnya juga agak mahal.  (untuk buat minuman jer dah mahal.. untuk kegunaan memasak dan membersih???…. hmm… memang tak sesuai…).

Setelah tinjau sana sini, maka jumpa alternative pilihan terbaik iaitu air yang berion. Dari pembacaan buku-buku sains, hasil kajian penyelidik yang bertauliah barulah saya sedar bahawa sifat atau ciri air masak yang diminum selama ini  hanyalah sekadar air bersih sahaja. Manfaat air sangat luas, sebagai minuman, berwudhu’, untuk tujuan memasak, membersih dan menyejukkan diri, merawat penyakit dan banyak lagi.  Air yang benar-benar bersih dan mampu memperbaiki taraf kesihatan hidup kita ialah air berion. 

Uji ph 500x350

Selama hidup ini, kita hanya ambil semua nikmat yang diberi dan kurang ambil kesah tentang kelebihan dan kekurangan setiap perkara. Biasanya pilihan hanya tertumpu dalam aspek memilih kerjaya, memilih pasangan hidup dan keperluan fizikal lain seperti rumah, kereta, produk kecantikan, makanan dan lain-lain.. Namun… pilihan air yang menjadi elemen kedua penting dalam hidup selain oksigen tiada dalam senarai pilihan terbaik. Ops! Jangan terlepas pandang lagi!. Jom ubah cara hidup dengan mula amalkan pengambilan air yang betul-betul bersih dan berkhasiat supaya dapat membantu mengubati pelbagai penyakit seterusnya meningkatkan taraf kesihatan diri.

Pastikan air yang mengalir dan menyirami badan kita benar-benar bersih agar membantu membersih dan menyinkirkan toksin dari badan.

badan berasid

Pesanan kasih sayang dari penulis:

‘Sebagai makhluk Allah yang berakal, buatlah pilih yang afdal, sayangi diri!’. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *