JERAWAT

JERAWAT

Jerawat susah nak sembuh

 

Jerawat adalah musuh utama kulit generasi muda masa kini. Masalah ini bukanlah mengancam nyawa, ia adalah penyakit kulit yang tinggi bilangan penderitanya. Ianya menyakitkan, terutama apabila membengkak dan bernanah. Hal ini terjadi bukan kerana kulit luaran kotor semata, malah faktor utamanya adalah dari dalam tubuh. Keadaan kulit tidak normal akibat gangguan produksi kelenjar minyak (sebaceus gland) yang berlebihan menyebabkan saluran folikel rambut dan pori-pori kulit tersumbat.

 

 

Mengapa Terjadinya Jerawat?

Berlaku disebabkan oleh hormon androgen menghasilkan kelenjar minyak berlebihan. Kelenjar minyak yang berlebihan bercampur dengan sel kulit mati, debu dan kotoran. Campuran itu menyumbat liang yang berbentuk bintik hitam atau putih. JIka keadaan kulit begini dibiarkan, ia boleh menyebabkan terhasilnya jerawat. Jerawat timbul di mana-mana sahaja pada badan, iaitu di muka, belakang, leher, dada, bahu dan lain-lain.

Masalah ini juga pencetus tekanan emosi kepada mangsa. Biasanya mangsa mengalami kurang keyakinan diri dan rasa tidak selesa. Dapatkan rawatan segera membantu mencegah pertumbuhan jerawat dengan lebih banyak dan juga dapat mencegah parut kekal.

 

 

Apakah Faktor-faktor Risiko Jerawat?

Ramai yang mebuat andaian makan makanan berminyak adalah penyumbang kepada jerawat. Tiada bukti saintifik keatas andaian ini, namun ada faktor-faktor penyebab:
• diet yang tinggi kandungan gula atau karbohidrat yang diproses, seperti roti dan kerepek
• perubahan hormon yang disebabkan oleh baligh atau wanita hamil
• ubat-ubatan seperti pil perancang kehamilan atau kortikosteroid. Pengambilan ubat kortikosteroid, sama ada oral (ubat minum), topical (ubat sapu), mengakibatkan daya tahan tubuh menurun, Menyebabkan potensi timbulnya jerawat kerana pertumbuhan bakteria patogen meningkat.
• faktor genetik, ibu bapa yang mempunyai jerawat
• sel-sel kulit mati dan bakteria terkumpul dalam liang-liang

 

Remaja adalah paling mudah ditumbuhi jerawat apabila mencapai usia akil baligh. Pada masa ini, badan mengalami perubahan hormon yang drastik. Perubahan ini menyebabkan pengeluaran minyak yang aktif, yang menyebabkan risiko masalah kulit ini. Namun, masalah ini biasanya reda apabila mereka dewasa.

 

 

Bolehkah Jerawat dicegah?

Bukannya mudah mencegah jerawat. Namun, ikut langkah berikut, ia juga membantu :
•  cuci muka dua kali sehari. Guna sabun lembut untuk menghapuskan minyak berlebihan dan kotoran
•  elak guna bahan solek yang mengandungi minyak, gunakan bahan solek berasaskan air atau yang dilabel ” noncomedogenic ” (tidak menyumbat liang)
•  bersihkan kulit dan tanggalkan solekan dengan sempurna sebelum tidur
•  makan makanan yang sihat, kurangkan pengambilan gula
•  kurangkan tekanan (stress). Stress bukan faktor secara langsung penyebab jerawat. Namun, dalam keadaan stress hormon tertentu keluar menyebabkan tumbuh jerawat. Stress juga penyebab individu tersebut cenderung makan banyak dan menukar diet makan makanan manis dan berlemak
•  elahkan memicit jerawat yang menyebabkan bakteria merebak.

 

 

Bagaimana Jerawat Diatasi?

Doktor atau Pakar Perundingan Kecantikan mendiagnos pesakit dengan memeriksa kulit mangsa jerawat. Doktor atau Pakar Kecantikan akan mengenal pasti jenis-jenis jerawat dan tahap luka untuk menentukan rawatan yang paling sesuai dan terbaik.

 

Tips: Gunakan Set Rawatan Jerawat ZarrazParamedical.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *