MANFAAT CENGKEH

MANFAAT CENGKEH

Cengkeh dengan nama saintifik “Syzygium aromaticum” merupakan tanaman yang mempunyai pelbagai manfaat. Cengkeh membantu melegakan rasa loya, muntah-muntah, sakit perut, kekejangan otot, sakit gigi dan beberapa penyakit lain serta menggalakkan kesihatan penghadaman. Jesteru itu, cengkeh antara bahan yang dicampur dalam pembuatan tembakau, sebagai rempah masakan, kek, biskut, minuman, ubat gigi, sabun, shampoo dan pelbagai lagi.  Ini kerana cengkeh mengandungi Eugenol, yang digunakan sebagai antiseptic tambahan pada bahan-bahan kecantikan dan ubat-ubatan.

cengkeh5

Antara manfaatnya ialah;

  1. Menyegarkan bau nafas

Bau nafas yang kurang enak boleh diatasi dengan cara mengunyah dan menghisap cengkeh. Kandungan Eugenol menjadikan nafas berbau segar disamping dapat merawat bibir pecah-pecah. Cengkeh juga digunakan dalam pembuatan ubat gigi dan ubat kumur, sabun, shampoo dan minyak wangi.

ubat gigi

  1. Mencegah infeksi Pernafasan

Cengkih mencairkan lendir yang terdapat pada kerongkong. Ini dapat membantu menyembuh infeksi pernafasan. Teh yang mengandungi cengkeh dapat membantu menyembuh dan mencegah infeksi saluran pernafasan. Hanya kunyah cengkeh boleh melegakan sakit tekak.

Selain itu, teh cengkih juga sesuai untuk pesakit asma. Pengambilan teh cengkeh dapat menenangkan sistem saraf dan juga meredakan sakit kepala.

cengkeh4

  1. Menyembuhkan sakit gigi

Ambil 5 hingga 10 butir (bahagian bunga) cengkih, sangai (goring tanpa minyak) dan kisar halus, taburkan serbuk cengkih pada gigi yang sakit. Ekstrak eugenol dari cengkih sering digunakan dalam prosedur pergigian seperti tampalan sementara,  terapi akar gigi dan lain-lain. Bagi meredakan sakit gigi yang amat sangat, celupkan kapas dalam minyak cengkih dan letakkan di sekitar gigi yang sakit.

Campurkan satu sudu teh minyak zaitun dengan setitik minyak cengkih. Gunakannya untuk mengurangkan sakit tumbuh gigi.

  1. Merawat loya, muntah dan kembung perut

Campuran serbuk bunga cengkih dengan madu adalah antara cara terbaik untuk meredakan loya, muntah-muntah, kembung perut dan sakit perut.

Masukkan 2-3 butir cengkih ke dalam secawan air mendidih. Biarkan 10 minit (supaya suam) dan campurkan dengan madu, minum untuk meredakan kembung perut dan gas.

Rendam satu sudu teh bunga cengkih kedalam 1 liter air mendidih. Selepas 15 minit minum (tiga kali sehari) untuk merawat mabuk, terutama apabila disebabkan oleh perubahan dalam ketinggian.

cengkeh2

  1. Membersihkan jerawat

Sapukan air rebusan cengkeh pada kawasan yang ditumbuhi jerawat atau parut jerawat. Kandungan Eugenol pada cengkeh berfungsi sebagai antiseptik dan pelembab kulit semulajadi dapat membantu mencegah jerawat dan memudarkan parut jerawat.

  1. Antiseptik semulajadi

Campurkan air rebusan cengkeh (20-30 butir) kedalam air mandian dengan nisbah 1:4.  Siram badan, gosok dan bilas hingga bersih. Cengkih mengandungi Eugenol sebagai antiseptik semulajadi yang bertindak sebagai bahan pembasmi kuman. Herba ini mempunyai flavonoid, kaempferol dan rhamnetin yang berfungsi sebagai anti -radang dan antibiotik. Ianya juga dapat mengurangkan tahap gula dalam darah.

cengkeh8

  1. Anti-fungal

Minyak cengkih berkesan dalam meredakan jangkitan fungal dan kurap. Jika diambil secara dalaman, ia membantu merawati cirit-birit. Selain itu herba ini membantu melawan jangkitan, ia dapat menyembuhkan kolera, batuk kering, cacing usus, malaria, dan juga meredakan demam. Teh bunga cengkeh ini juga membantu mengurangkan jangkitan fungal faraj.

  1. Meredakan sakit kepala

Campurkan kristal garam, serbuk bunga cengkih dan sedikit air jadi seperti pes. Sapukan pada dahi bagi melegakan sakit kepala.

cengkeh3

  1. Merawat kekejangan otot dan arthritis

Sapukan minyak cengkih di kawasan yang terlibat bagi meredakan kekejangan otot dan arthritis.

  1. Pewangi almari pakaian

Letakkan beberapa biji cengkih dalam almari pakaian. Aroma cengkeh dapat menyingkirkan bau kurang enak pada pakaian dan membuat pakaian tetap wangi dan segar. Gantikan setiap bulan agar aroma segar terus terpelihara.

  1. Hitamkan kening

Bakar 5-7 butir  biji bunga cengkih hingga garing kehitaman. Kisar hingga halus. Campurkan serbuk cengkih dengan minyak hazelnut. Sapu pada kening setiap petang.

Selamat mencuba, Semoga bermanfaat!

Sebarkan bahagia

LOSE WEIGHT

Assalamualaikum.

Semoga anda bahagia dengan segala yang anda miliki, keluarga, sahabat handai, jiran tetangga, pekerjaan, mahupun perniagaan yang anda jalankan. Nikmatilah setiap detik itu dengan hati yang lapang, ianya akan menjadi memori indah untuk dikenang.

Ramadhan kini semakin hampir. Ini suatu yang dinanti-nantikan. Namun.. satu perkara yang buat saya terfikir.. berat badan saya semakin menjadi-jadi naiknya. Jika dibiarkan terus bertambah, terpaksalah solat terawih duduk dikerusi nanti sebab lutut dah mula rasa sakit sikit. Ini semua sebab tabiat saya suka makan, asyik mengunyah, biskut, kerepek, kek dan lain-lain makanan ringan yang sentiasa ada depan mata (stok dibeli hampir setiap minggu). Tak sedar makin hari badan makin melebar.

malaysia-gemuk-obesiti-kurus-langsing-wanita-lelaki-gebu-sihat-boroi (1)

Berita akhbar pun kerap membincangkan isu obesiti. Bermula minggu ini, saya kembali jaga diet supaya dapat ‘lose weight’. Dapat kurangkan berat badan 10-15kg  pun alhamdulillah, sekurang-kurangnya badan jadi lebih ringan dan bertambah sihat. Dengan berat badan berlebihan ini, macam-macam risiko kesihatan yang akan dekat. Jika dibiarkan saja, tentu menjadi serius. Maka terpaksalah serius untuk ‘lose weight’.

Doakan saya supaya dapat ‘lose weight’, kurangkan inci dan bertambah sihat. Sebenarnya 2 tahun lepas saya sudah berjaya turunkan berat badan. Hehe… bila dah dapat berat badan ideal saya mula kembali layan hobi lama… suka makan. Haa! kan rugi!.  Makan berlebihan ni suatu tabiat buruk sebab ianya memudaratkan kesihatan, badan gemuk… huhu… tak selesa dan tak cantik (maaf ye!… ini yang saya rasa… bukan meremehkan orang lain!… tidak sama sekali, sekadar luahan dari pengalaman diri). Saya dapat bezakan tahap keselesaan masa saya slim dan masa tem-bam. Tambahan pula tabiat ini adalah satu pembaziran yang besar. Kita makan makanan yang tak diperlukan oleh badan. Kan membazir tu!, bazir duit, bazir sumber, bazir tenaga.

Teringat kata-kata ini “walaupun anda ada banyak duit dan mampu bermewah-mewah (makan banyak) untuk makan, namun anda harus ingat bahawa sumber makanan dimuka bumi ini adalah hak semua makhluk”. Hahaha… statement sebetulnya tak ingat dah!.. lebih kurang gitulah dan saya setuju dengan pendapat itu. Dalam islam sendiri menegaskan dalam setiap rezeki yang kita terima itu ada hak orang lain. So, fikir-fikirkanlah!.

Jom kita mulakan jaga diet supaya kita dapat ‘lose weight’ dan mendapat berat badan yang ideal, dapat menunaikan ibadah dengan lebih selesa  dengan tahap kesihatan yang optimum. Saya bukanlah mengharap ‘lose weight’ dengan drastik. 10kg dalam masa 3 hari atau 1 minggu. Berat badan naik pun ambil masa berbulan dan bertahun hasil tabiat makan yang buruk dan pilihan makanan yang tidak sihat. Maka kita perlu bersabar dalam proses turunkan berat badan ni, seperti mana badan tak ambil masa sehari dua untuk gemuk, logiknya juga badan tak ambil masa sehari dua untuk kurus. Kan!

Biar lambat asalkan selamat!. Asal dengar perkataan “lambat” jer pasti ada yang rasa tak best!. Sebenarnya kita perlu ubah tabiat makan sehingga otak dan sel badan dapat menerima perubahan  rutin diet secara berperingkat. Tempoh seminggu khas untuk melatih otak dan sel badan menerima perubahan fasa awal, minggu ke-2 fasa ke-2 dan seterusnya sehingga badan dapat sesuaikan dan menerima sepenuhnya perubahan  ini. Maka, SABAR sebagai kunci utama dalam berdiet. Jangan terpengaruh dengan pil diet atau krim pelangsing yang menjanjikan turunkan kilo dalam seminggu hingga 10 kg. Dikhuatiri supplement yang menjanjikan sebegitu, pasti ada ‘something hidden’ pada produk tersebut.  Awas!… Banyak dah lapran akhbar kes kematian selepas makan pil pelangsing termasuk yang mengalami kerosakan buah pinggang yang teruk. Sayangilah buah pinggang anda, sayangilah diri anda.

So, jom kita berDIET secara EFEKTIF. Iikut nasihat coach saya seperti langkah-langkah ini.

Langkah 1 –  Jaga Pemakanan Terutamanya Sarapan.

Nampak senang, tapi mencabar iman juga. Cabaran untuk fokus dan konsisten dengan apa yang kita inginkan memang berat juga kan!…bagi yang kurang iman. Fokus! Fokus! Fokus! Kata nak kurus pantas! The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old but on building the new!

Cuba lihat menu yang menjadi kebiasaan dan rutin diri saya sekeluarga. Hidup tak legkap tanpa nasi, pagi nasi, tengahari nasi, malam nasi, huhu… patutlah tem-bam, anak-anak dan suami pun tem-bam. Anda jangan buat begini tau!. Sian anak-anak dan suami korang.

Breakfast – nasi goreng/ roti canai  + tea tarik/ milo ais

Lunch – nasi ayam/ nasi campur  + air sirap/ Kordial oren

High tea – goreng pisang + kuih-muih/ mee goreng  + air teh/kopi

Dinner – nasi campur + air kosong/ air oren/sirap

Supper – Teh ais + biskut/ mee segera

Awas!, Jika jadual makan anda sama seperti ini, itu petanda nak GEMUK pantas,… nak lagi pantas makan tidur makan tidur makan tidur je…hahaha…confirm cepat gemuk! UBAH…TUKAR…jika nak kurus pantas!

images (1)

Langkah 2 – Pemakanan yang seimbang.

Pilihan sarapan pagi yang bagus adalah makanan yang rendah kalori tetapi mempunyai semua nutrisi yang diperlukan oleh tubuh untuk kita sebagai memenuhi keperluan tenaga hingga ke tengah hari.

Kesilapan majoriti rakyat Malaysia,  mengambil makanan berminyak, berkrim, bergoreng  tanpa mengambil kira faktor kalori dan kandungan nutrisi. Lambakan minyak dan lemak yang diambil setiap hari menyebabkan kandungan lemak dan kolestrol dalam badan meningkat dan terkumpul secara perlahan-lahan tanpa kita sedari. Ini semua berpunca daripada apa yang kita makan waktu sarapan pagi, makan tengahari dan malam.  Sebahagian besar penyakit yang dihidapi oleh rakyat disini adalah berpunca dari tabiat pemakanan.

“Good breakfast give good day!”. Maka berikan yang terbaik kepada sel badan. Sebaik-baiknya awal pagi mulakan dengan pengambilan makanan yang menganduni nutrisi lengkap. Kawal sarapan pagi anda dan begitu juga waktu-waktu makan yang lain dengan pengambilan makanan yang seimbang dan bernutrisi.

images

Langkah 3 –  Cuci Usus anda.

Untuk merawat penyakit atau pun ‘lose weight’, asas utamanya, cuci usus dahulu! kenapa? macam mana?

Pernah dengar komplen atau rungutan sesetengah orang?, saya tak rasi makan ubat ini, saya rasi minum ubat itu.

Punca sebenarnya bukan salah ubat. Kita yang perlu  detox dulu badan sebelum memulakan program pemulihan kesihatan atau penurunan berat badan. Usus yang bersih membolehkan sel  badan dapat menyerap nutrisi dari makanan yang diambil dengan lebih optimum. Secara amnya, masih terdapat sisa-sisa kecil yang tidak boleh di detox oleh badan, maka pengambilan supplement bagi membantu cuci usus juga adalah perlu, sekurangnya seminggu sekali.

images (3)

Langkah 4 –  Rancang Menu

Usus sudah pun bersih. Sarapan pagi juga mengambil makanan yang sihat. Awas! Buatlah pilihan yang betul dalam memilih menu makanan seterusnya, iaitu makan tengahari dan malam.

Pilihan menu atau ‘meal plan’ adalah jadual pemakanan berdisiplin dan bernutrisi yang wajib diikuti berdasarkan target penurunan berat badan yang anda kehendaki.

Satu lagi, pesanan untuk diri sendiri dan juga buat anda. Letak target yang realistik untuk ‘lose weight’ Usah melampau atau secara drastik. Ini akan memberi kesan kepada sistem tubuh dan organ dalaman badan untuk berfungsi. Jantung dan organ lain terbeban untuk melakukan kerja-kerja mengepam darah, menyingkir toksid, dan lain-lain tugas dalam badan jika penurunan berat badan dibuat secara drastik. Biarlah penurunan berlaku tidak terlalu pantas, namun yang penting konsisten dan result akhir, reshape!

food n health ind

Wow! Reshape? Camana tu?

Reshape adalah proses pembentukan semula badan setelah berat  badan turun. Badan akan reshape menjadi bentuk tubuh lebih cantik dan kemas!. Tak ada  ‘spare tyre’ or  flabby. Maka, untuk reshape secara berkesan, wajib ambil makanan yang penuh protein untuk ‘firm’kan kembali otot-otot badan supaya menjadi lebih kental dan kulit tidak kendur atau mengelebeh setelah berat badan turun..

Jadi apa-apa pun bijaklah apabila menyenduk atau mengambil makanan dalam menu seharian kita. Kita perlu bijak mengawal pengambilan kalori dengan betul yang bersesuaian dengan gaya hidup sendiri dan kita tidak terhalang untuk makan makanan kegemaran kita. Yang penting kawal kuantitinya kerana  “we are what we eat!”.

reshaping body gel 9

Langkah 5 –  Banyak Minum Air Kosong

Ini adalah perkara wajib. Selagi isu minum air yang cukup belum selesai, maka susahlah nak capai matlamat. Inilah asas utama dan rahsia untuk ‘lose weight’ cara pantas. Nak turunkan berat badan wajib belajar minum air kosong secara konsisten kerana ia boleh membantu menyingkirkan toksid dan menurunkan kalori dalam badan yang dah tersimpan lama bawah lapisan kulit.

Air kosong berfungsi  mencuci buah pinggang dan juga menguraikan lemak-lemak lama yang akan didetox melalui air kencing.  Bila anda kurang minum air kosong, buah pinggang kita akan bekerja keras untuk proses detox dan keluarkan melalui air kencing.. Ini adalah cara yang tidak sihat dan akan membebankan buah pinggang anda, dan pengakhirannya buah pinggang menjadi rosak.

9reasons drink water1

Langkah 6 –  Supplement dan Replacement

Pengambilan supplement sangat perlu pada masa kini.  Negara Jepun memberi suplement kepada penduduknya bagi mencegah sebarang penyakit kronik. Ini suatu langkah yang bijak kerana kos merawat biasanya lebih banyak daripada kos mencegah jika dilihat dari sudut efisiensi sumber tenaga manusia dan ekonomi. Maka untuk diet yang sihat dan nak slim pantas, pengambilan supplement sangat penting untuk memberikan nutrisi yang diperlukan oleh sel badan dan mengimbangi rutin pemakanan harian kita. Anda juga perlu mula mengamalkan ‘food replacement’.

Apa itu Food Replacement?

Food Replacement adalah makanan gantian (alternatif). Macam orang sakit yang tak boleh makan, doktor akan masukkan makanan (biasanya susu) melalui tiub yang disambung ke saluran badan bagi menggantikan makanan harian yang biasa. So, bagi kita yang masih boleh makan, tukar menu saja. Gantikan kebiasaan sarapan roti canai dan teh tarik setiap pagi kepada menu yang lebih berkhasiat dan rendah kalori. Segelas ‘mix shake’ iaitu campuran buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin, akan buat anda rasa kenyang lebih lama kerana mengandungi air dan nutrisi yang lengkap. All in one glass, simple and perfect!.

Cadangan: blendkan sebiji epal + sepotong nenas + sebiji timun jepun, 5 biji tomato ceri + 3 biji kurma + 1 sudu madu + 1 sudu chia seeds + sepotong lemon + 1 sudu oat + 400ml air sejuk.  Boleh minum untuk 2 orang.

quotes1

Selamat mencuba!.

Doakan saya agar lebih sihat ya!. Saya perlu sihat supaya dapat menjaga insan-insan yang saya sayangi dan juga dapat beribadah dengan selesa.

Sekian.

Sebarkan bahagia.

BEKAM WAJAH

BEKAM WAJAH

 

bekam seri wajah

 

Membantu wajah kusam kembali berseri, merawat jerawat dan resdung.

 

Banyak faktor yang menyebabkan kulit wajah menjadi kusam. Antaranya disebabkan oleh pencemaran udara dan air, keletihan atau tekanan hidup.  Ini menjadikan seseorang akan hilang keyakinan diri, termasuk juga potensi di pandang negatif oleh insan sekeliling.  Rawatan bekam wajah dapat mengatasi masalah kuit seper ini. Ianya semakin dikenali dan menjadi pilihan masyarakat masa kini kerana keberkesanannya yang terbukti memuaskan hati pengguna.

 

Rawatan bekam wajah telah banyak membantu mereka yang menghadapi masalah kulit, seperti jerawat, resdung dan kulit kusam.  Secara tak langsung rawatan ini menaikkan seri wajah kerana menghasilkan kulit yang bersih dan berseri, unsur-unsur gaguan juga turut keluar dari tubuh melalui pengeluaran darah kotor.  Bakal pengantin digalakkan mendapat rawatan bekam wajah agar kulit bersih berseri.

 

Rawatan bekam wajah ini sesuai dilakukan keatas semua peringkat umur termasuk kanak-kanak berusia 10 tahun ke atas.  Sebelum rawatan, pelanggan diarah berpuasa satu hingga dua jam sebelum rawatan dilakukan.  Selepas makan darah akan lebih banyak bertumpu dibahagian usus untuk membantu proses pencernaan.  Ini  akan mengurangkan  pengeluaran darah kotor sekiranya berbekam selepas makan.

 

Tabiat makan berlebihan, pilihan makanan yang tidak sihat seperti makanan berminyak, makanan ringan, makanan yang dicampurkan bahan pengawet  menyebabkan risiko pengumpulan toksin yang mengakibatkan kulit berminyak, berjerawat dan resdung. 

 

ke_02

 

Pelanggan digalakkan menjalani rawatan bekam pada hari cuti hujung minggu atau cuti panjang.  Ini disebabkan kesan bekam di bahagian muka mengambil masa untuk pulih. Kesannya berbeza-beza bagi setiap individu. Ianya mengikut faktor usia dan juga tahap kesihatan individu. Biasanya mengambil masa 2 hingga 5 hari. Namun ada juga yang mencapai sehingga tujuh hari atau lebih. Pelanggan akan diberi khidmat rundingan  dan nasihat agar tidak mengambil makan yang mengandungi minyak, santan, makanan laut, ayam, daging serta minuman berkafein untuk mendapat hasil rawatan yang optimum dan lebih berkesan.

 

Rawatan bekam wajah ini menggunakan kaedah bekam darah.  Bahagian muka yang bermasalah akan dibekam dengan menggunakan alatan bekam yang mempunyai pelbagai saiz mengikut kesesuaian muka pelanggan.  Proses rawatan bekam hanya mengambil masa antara 10 hingga 15 minit bagi setiap proses. 

 

 

Langkah rawatan bekam kecantikan wajah.

  1. Sapukan Antiseptic Solution untuk membunuh hama di titik point yang hendak dibekam.
  2. Buat bekam angin dengan cara pam cup yang telah disteril ke bahagian muka yang telah disapu antiseptic tadi, dan biarkan 10 minit.
  3. Buka cup dan sapukan Alcohol Swab pada tempat yang telah dibekam untuk pembersihan sekali lagi.
  4. Sapukan Swedish Massage Oil di point bekam tadi untuk melancarkan peredaran darah dan melindungi kulit dari kecederaan.
  5. Cucuk bahagian point bekam tadi menggunakan pen bekam yang menggunakan jarum pakai buang.
  6. Cup akan di pam sekali lagi 10-15 minit bagi merangsang darah kotor keluar ke permukaan kulit muka.
  7. Cup akan dibuka. Darah akan dilapkan dibahagian point bekam dan juga pada cup.
  8. Kemudian, cup akan dipamkan semula untuk mengeluarkan darah kotor kali kedua bagi memastikan pengeluaran darah kotor yang maksimum. Proses pengeluaran darah kotor mengambil masa antara  5 hingga 10 minit.  Darah kotor yang keluar biasanya berwarna hitam, berlendir, bertali atau berbuih, ianya mengikut jenis penyakit yang dihidapi.
  9. Buka Cup dan lap darah dibahagian point bekam  dan juga pada cup.
  10. Semburkan Aloe First untuk membersih dan meredakan kulit di bahagian yang dibekam.
  11. Sapukan Aloe Vera Gelly dibahagian yang telah dibekam sebagai rawatan tambahan bagi mempercepatkan pemulihan luka dari tusukan jarum tadi.
  12. Pelanggan dinasihatkan makan, mandi dan tidur selepas satu jam berbekam. Ini untuk merehatkan sistem darah di bahagian badan dan mengelakkan kulit muka yang telah ditusuk dengan jarum tadi pulih seketika dan mengelakkan rasa pedih sekiranya terkena sabun yang mengandungi bahan kimia, dll.
  13. Bersihkan cup dan alatan lain dengan air paip dan rendam kedalam “Anniosyme DD1′ iaitu bahan untuk mematikan segala kuman selama 15-20 minit. Bilas dengan air paip dan keringkan sebelum disimpan.

 

point bekam2

 

 

Selamat Mencuba.

Dalam Bekam adalah Sunnah,

Dalam Sunnah ada Penyembuhan.

PUASA

PUASA

 

Hari ini kita berada di penghujung bulan Rejab, bulan pengampunan. Cuma beberapa hari saja lagi akan hadir bulan Sya’aban dan diikuti pula bulan Ramadhan. Ramai yang meghayati bulan-bulan ini dengan menambah ibadah. Antaranya berpuasa. Banyak manfaat berpuasa. Bukti saintifik juga mengesahkan puasa untuk tempoh masa tertentu adalah suatu pilihan yang terbaik untuk menjaga kesihatan fizikal dan minda. Kini, puasa menjadi pilihan utama di kalangan individu yang mementingkan kesihatan dan kecerdasan fizikal dan minda yang optimum.

 

 

solat-qasar-dan-jamak-19-638

 

Apakah manfaat berpuasa?

 

Jom kita lihat manfaatnya dan jadikan amalan dalam kehidupan seisi keluarga.

 

 

1.   Puasa Membantu Menurunkan Berat Badan
Puasa adalah cara yang selamat untuk menurunkan berat badan. Tempoh masa yang agak lama ketika berpuasa memberi laluan kepada tubuh untuk membakar sel-sel lemak dengan lebih berkesan berbanding dengan diet yang biasa. Ketika berpuasa tubuh terpaksa menggunakan lemak dan membakarnya sebagai alternatif untuk mendapatkan sumber tenaga.

 

 

2.  Puasa meningkatkan tahap metabolisme
Dengan berpuasa, kita sebenarnya merehatkan sistem pencernaan dari terus bekerja tanpa rehat, dapat memperbaiki fungsi usus menjadi lebih sihat, sekali gus meningkatkan fungsi metabolisma badan.

Ini adalah suatu impak yang baik, peningkatan fungsi metabolisme dapat membakar sel lemak dengan lebih berkesan. Jesteru itu, puasa juga adalah penyelesaian terbaik kepada indididu yang mengalamai masalah penghadaman.

 

 

3.  Puasa Mengawal hormon.
Puasa membantu mengawal hormon di dalam badan . Apabila hormon berfungsi dengan baik, ia akan memberi isyarat kenyang lebih cepat ketika makan. Dengan berpuasa, kita dapat mengalami dan menghayati rasa kelaparan yang sebenar kerana tempoh masa berpuasa agak panjang iaitu sekitar 14jam. Maka, hormon badan akan memberi isyarat membakar lemak untuk mendapatkan tenaga.
Inilah punca kenapa obesiti berlaku. Individu ini tidak menerima isyarat kenyang ketika makan berlebihan. Ini membina suatu tabiat makan yang tidak sihat. Maka puasa adalah cara membantu mereka me-reset semula isyarat tersebut supaya badan dapat mengawal selia dan melepaskan hormon yang betul. supaya boleh memberi isyarat lapar atau kenyang yang sebenarnya.

 

 

4.  Meningkatkan Sistem Imun
Puasa membantu meningkatkan sistem imun badan. Dengan berpuasa, sel badan dapat mengawal keradangan, mengurangkan risiko kerosakan radikal bebas, dan juga mengurangkan risiko pembentukan sel kanser.
Perasan tak?, apabila sakit, haiwan berhenti makan dan berehat sepenuhnya. Inilah cara untuk mengurangkan tekanan pada sistem dalaman supaya badan dapat melawan jangkitan secara semulajadi.

Subhaanallah. Hebatnya kejadian Allah.

Manusia? Kita sibuk mencari ubat apabila sakit, sedangkan badan kita hanya perlukan rehat yang sebenar-benarnya iaitu:
i) berpuasa (untuk merehatkan dan memulihkan fungsi dalaman) dan
ii) mengambil hanya sedikit makanan yang rendah kalori tapi mengandungi nutrisi lengkap untuk memastikan sel badan kembali pulih.

 

 

5.  Puasa Meningkatkan sensitiviti Insulin
Puasa telah terbukti mempunyai kesan positif ke atas sensitiviti insulin. Fungsi insulin adalah untuk menjaga tahap glukos dalam aliran darah pada julat yang normal. Kajian menunjukkan bahawa selepas tempoh berpuasa, insulin menjadi lebih berkesan dalam memberitahu sel-sel untuk mengambil glukosa dari darah.
6.  Puasa Meningkatkan jangka hayat
Kajian menunjukkan semakin kurang makan semakin panjang jangka hayat. Ini disebabkan makan berlebihan memberi risiko penyakit, merosakkan sel badan dan melemahkan kecergasan badan. Kebanyakan penyakit yang dihidapi oleh rakyat negara ini adalah berpunca dari tabiat makan dan juga pemilihan makanan yang tidak sihat,
Sel badan yang sihat akan meningkatkan metabolisma. Metabolisme yang perlahan akan menyebabkan penuaan lebih cepat berlaku. Maka, puasa adalah cara terbaik mengawal metabolisma.

 
7.  Puasa mengawal diet harian.

 

Puasa mengawal tabiat dan corak pemakanan yang betul. Dengan berpuasa, kita menghadkan makan pada masa yang ditetapkan dan sesuai dengan diet harian. Puasa juga dapat mengimbang kembali pengambilan kalori berlebihan ketika menghadiri majlis-majlis keraian dengan cara berpuasa pada hari berikutnya.

 

 

8.  Puasa Meningkatkan Fungsi Otak Anda
Puasa meningkatkan fungsi otak, kerana ia meningkatkan pengeluaran protein (brain-derived neurotrophic factor. Protien ini mengaktifkan sel stem otak yang meningkatkan kesihatan saraf. Protein ini juga melindungi sel-sel otak dari ancaman Alzheimer dan penyakit Parkinson.
9.  Puasa Membantu Kulit Cerah Dan Mencegah Jerawat
Macam mana?  Penghadaman adalah sistem yang paling banyak menyerap tenaga dalam badan. Maka, berpuasa dapat merehatkan sistem pencernaan dan memberi ruang lebih banyak tenaga dalam badan untuk kegunaan fungsi yang lain. Tenaga dapat difokus untuk kegunaan sistem badan yang lain iaitu membersihkan toksid, mengawal fungsi hati, buah pinggang dan bahagian-bahagian lain. Keberkesanan fungsi hati menyah toksid membantu kulit menjadi bersih dan bebas jerawat.

Puasa menjadikan diri sihat fizikal dan minda. Kita dapat menikmati kehidupan yang sebenarnya dan menjalani hidup harian dengan rasa syukur.

 

images (1)

 

 

pel-16-unit-1-ibadat-puasa-18-638

 

 

PAKAR SPA

KURSUS PAKAR SPA

 

Tarikh : 21 May 2016

Daftar segera! Tempat adalah terhad. Hanya 4 hingga 8 orang saja akan dipilih menyertai program ini.

 

PAKAR SPA1a

 

Kursus Pakar Spa anjuran ZARRAZ PARAMEDICAL sepanjang bulan April telah pun berakhir dibeberapa tempat. Para usahawan di ajar teori dan praktikal cara melakukan RAWATAN WAJAH dan ANALISIS KULIT dengan betul.

Seronoknya.. ikatan ukhwah keluarga USAHAWAN ZARRAZ pakar spa memang terbaik.

 

Pada yang mahukan kursus pakar spa seperti ini lagi, kursus seterusnya pada 21 Mei 2016.

Jom sertai kursus rawatan wajah serta rawatan badan bagi menampah kemahiran dan kepakaran dalam bidang rawatan yang diminati.

Kursus ini dikendalikan oleh pakar spa yang mempunyai pengalaman dan certified perunding kecantikan dan terapi spa iaitu Datin Ima Zara.

Peserta akan dibimbing cara melakukan pemasaran agar spa/ mobile spa berjalan lancar dan mudah. Juga diberi;

– Modul pembelajaran dalam bentuk email

– Sijil penyertaan.

– Video rawatan.

– Coaching berterusan daripada Datin Ima Zara melalui watzup / perjumpaan.

– menjadi Pengedar Zarraz secara PERCUMA

‪#‎Percuma :-

= RADIANT SHEET MASK 5 KOTAK. ( 10pcs )

= RENEWAL SHEET MASK 5 KOTAK. ( 10pcs )

 

Kandungan Program Kursus Rawatan Wajah

# Teori

  1. Analisis kulit wajah.
  2. Mengenali jenis kulit.
  3. Penjagaan 5P untuk dapatkan kulit yang sihat dan cantik.
  4. Kesalahan dalam penjagaan kulit wajah.
  5. Dermatologi.
  6. Mengenali mesin muka dan kesannya. + steamer.
  7. Keterangan 5 rawatan wajah yang berbeza.
  8. Mengendalikan mesin skin detector.
  9. Bagaimana melakukan pemasaran yang efektif, murah, menjimatkan kos.
  10. Mengenali produk-produk zarraz.

 

# Praktikal

  1. Cara pembasuhan
  2. Cara pemicitan yang betul.
  3. Cara mengendalikan mesin muka.
  4. Urutan wajah
  5. Urutan kepala dan bahu.
  6. Memakai masker .
  7. Analisa kulit

 

Yuran Program : RM500 SAHAJA!!!

Tarikh Program : 21 MEI 2016 @ SABTU

Lokasi : Zarraz Spa, Bdr Tun Hussein Onn, Cheras

# Program yang berlangsung 1 hari bermula dari jam 10pagi – 6.00petang.

 

Bagaimana untuk membuat Tempahan dan Pembayaran?

Sila Whatsapp kepada saya

 

Kursus Rawatan Badan ??? Jadual sedang disusun… tungguuu…

 

Daftar segera! Tempat adalah terhad.

 

dapatkan-sekarang

 

 

www.tyizarraz.com

KUDIS BUTA

KUDIS BUTA

scabies hand

 

Dijangkiti kudis!. Usah ambil mudah. Jumpalah doktor segera jika anda dijangkiti kudis. Usah bertangguh kerana dikhuatiri kudis yang anda hidapi bukan kudis biasa, ianya kudis buta yang boleh berjangkit kepada orang lain.

Kudis buta adalah sejenis jangkitan kulit disebabkan oleh sejenis hama atau kutu yang bernama Sarcoptes scabiei. Manusia adalah mangsa kutu ini. Kutu inijga menumpang hidup pada haiwan seperti kucing dan anjing. Namun hayatnya cuma 14 hari jika bukan berada di kulit manusia. Kutu ini tidak dapat bertahan pada suhu lebih 60⁰C.

Kutu ini duduk di bawah lapisan luar kulit dan bertelur di bawah kulit serta mendapat makanan dengan menghisap darah mangsanya. Kudis buta boleh dijangkiti melalui sentuhan langsung kulit ke kulit. Semua orang terdedah kepada jangkitan ini tanpa mengira faktor usia atau jantina.

Jika anda mempunyai kudis, pasangan dan ahli keluarga juga perlu dirawat tanpa mengira sama ada mereka mempunyai sintom. Mungkin virus kudis telahpun disebar melalui sentuhan badan atau hubungan seksual. Berjumpalah doktor di klinik kesihatan terdekat untuk diperiksa dan dirawat sebelum virus membiak lebih banyak.

 

scarbies

RAWATAN KUDIS BUTA

Kudis buta merebak melalui hubungan rapat pesakit dengan berkongsi pakaian, tuala dan selimut, berkongsi tempat tidur dan juga sentuhan antara kulit ke kulit.

Cuci pakaian dan barangan lain yang telah digunakan oleh orang yang dijangkiti dengan air panas. Masukkan barang-barang yang tidak boleh dicuci ke dalam beg plastik bertutup dan simpan tujuh hari atau lebih bagi mematikan hama dan telurnya.
Bersihkan perabut dan tempat tidur dengan pencuci hampagas. Untuk mengelakkan jangkitan semula, semua ahli keluarga dan kenalan rapat, termasuk pasangan anda perlu dirawat pada masa yang sama seperti anda, walaupun mereka tidak mempunyai apa-apa gejala. Tujuannya untuk memutuskan kitaran hidup kutu tersebut.

 

 

LOSYEN DAN KRIM

Losyen dan krim digunakan untuk merawat gatal kulit seperti berikut:
A. Permethrin 5%
B. Losyen Malathion 0.5%
C. Gamma benzene hexachloride (or lindane)
D. Benzyl Benzoate lotion (EBB)

Sapu krim atau losyen keseluruh bahagian kulit badan, kecuali kepala. Pastikan kulit dalam keadaan kering dan sejuk sebelum menyapu krim . Jangan sapu krim selepas mandi air panas kerana krim akan cepat diserap ke dalam kulit tidak akan kekal lama dikawasan kudis tersebut.

.
Pastikan bahagian yang sukar untuk dicapai seperti belakang badan, tapak kaki anda, di celah jari tangan dan kaki, di celah kuku juga disapu. Gunakan putik kapas untuk sapu di bahagian tersebut dan masukkan kedalam beg plastik untuk dibuang.

Sapukan semula krim atau losyen segera bagi kawasan kulit yang dibasuh sebelum tempoh 24jam rawatan.
Basuh katil, pakaian, tuala dan kelengkapan selepas rawatan fasa pertama.
Ulangi proses rawatan tujuh hari lagi selepas rawatan fasa pertama bagi memastikan pemulihan berjaya.

Rawatan lanjutan dibuat bagi memastikan semua kutu yang baru menetas mati. Biasanya rawatan ini mengambil masa sebulan untuk rasa gatal reda sepenuhnya.

 

 

KAWALAN JANGKITAN

Kutu ini merebak melalui hubungan rapat  pesakit melalui berkongsi pakaian, tuala dan selimut, berkongsi tempat tidur dan sentuhan antara kulit ke kulit.

Sebelum mula menggunakan krim atau losyen, basuh semua cadar, pakaian dan tuala pada suhu yang melebihi 50⁰C. Bagi barang yang sukar dibasuh masukkan kedalam beg plastik selama sekurang-kurangnya 72 jam untuk mematikan hama.
Bersihkan lantai di dalam rumah, permaidani dan perabot. Elakkan berurusan dekat dengan orang lain sebelum anda menggunakan krim atau losyen dan juga sehingga rawatan selesai. Anda boleh kembali bekerja atau sekolah selepas rawatan fasa pertama selesai.

Kudis buta boleh berjangkit semula, pastikan anda mengikut segala arahan rawatan dan bersihkan bahan yang telah dicemari dengan penyakit tersebut.

Semua rawatan untuk Kudis Buta ini perlu diberikan serentak kepada semua yang ahli keluarga yang tinggal serumah dengan pesakit bagi memutuskan kitaran hidup Kudis Buta ini. walaupun ahli keluarga lain tiada simptom jangkitan.

 

GATAL

Walaupun pesakit telah pulih dari jangkitan selepas rawatan selesai. Rasa gatal-gatal mungkin berlanjutan sehingga 1-2 minggu disebabkan sisa najis dan telur kutu masih ada dibawah kulit pesakit. Rawatan ini memerlukan sedikit masa untuk hilang sepenuhnya.
Sapukan krim untuk mengurangkan rasa gatal dan keradangan. Antara yang sesuai digunakan ialah:
i. Krim steroid
ii. Krim Menthol atau gel
iii. Antihistamin, boleh menyebabkan mengantuk, elakkan memandu atau mengendalikan jentera berat.

 

Tips menghilangkan rasa gatal, bersihkan kulit dengan Calming Cleanser Milk dan sapukan Sun Protection (Acne & Sensitive).

 

 

 

 

JERAWAT

JERAWAT

Jerawat susah nak sembuh

 

Jerawat adalah musuh utama kulit generasi muda masa kini. Masalah ini bukanlah mengancam nyawa, ia adalah penyakit kulit yang tinggi bilangan penderitanya. Ianya menyakitkan, terutama apabila membengkak dan bernanah. Hal ini terjadi bukan kerana kulit luaran kotor semata, malah faktor utamanya adalah dari dalam tubuh. Keadaan kulit tidak normal akibat gangguan produksi kelenjar minyak (sebaceus gland) yang berlebihan menyebabkan saluran folikel rambut dan pori-pori kulit tersumbat.

 

 

Mengapa Terjadinya Jerawat?

Berlaku disebabkan oleh hormon androgen menghasilkan kelenjar minyak berlebihan. Kelenjar minyak yang berlebihan bercampur dengan sel kulit mati, debu dan kotoran. Campuran itu menyumbat liang yang berbentuk bintik hitam atau putih. JIka keadaan kulit begini dibiarkan, ia boleh menyebabkan terhasilnya jerawat. Jerawat timbul di mana-mana sahaja pada badan, iaitu di muka, belakang, leher, dada, bahu dan lain-lain.

Masalah ini juga pencetus tekanan emosi kepada mangsa. Biasanya mangsa mengalami kurang keyakinan diri dan rasa tidak selesa. Dapatkan rawatan segera membantu mencegah pertumbuhan jerawat dengan lebih banyak dan juga dapat mencegah parut kekal.

 

 

Apakah Faktor-faktor Risiko Jerawat?

Ramai yang mebuat andaian makan makanan berminyak adalah penyumbang kepada jerawat. Tiada bukti saintifik keatas andaian ini, namun ada faktor-faktor penyebab:
• diet yang tinggi kandungan gula atau karbohidrat yang diproses, seperti roti dan kerepek
• perubahan hormon yang disebabkan oleh baligh atau wanita hamil
• ubat-ubatan seperti pil perancang kehamilan atau kortikosteroid. Pengambilan ubat kortikosteroid, sama ada oral (ubat minum), topical (ubat sapu), mengakibatkan daya tahan tubuh menurun, Menyebabkan potensi timbulnya jerawat kerana pertumbuhan bakteria patogen meningkat.
• faktor genetik, ibu bapa yang mempunyai jerawat
• sel-sel kulit mati dan bakteria terkumpul dalam liang-liang

 

Remaja adalah paling mudah ditumbuhi jerawat apabila mencapai usia akil baligh. Pada masa ini, badan mengalami perubahan hormon yang drastik. Perubahan ini menyebabkan pengeluaran minyak yang aktif, yang menyebabkan risiko masalah kulit ini. Namun, masalah ini biasanya reda apabila mereka dewasa.

 

 

Bolehkah Jerawat dicegah?

Bukannya mudah mencegah jerawat. Namun, ikut langkah berikut, ia juga membantu :
•  cuci muka dua kali sehari. Guna sabun lembut untuk menghapuskan minyak berlebihan dan kotoran
•  elak guna bahan solek yang mengandungi minyak, gunakan bahan solek berasaskan air atau yang dilabel ” noncomedogenic ” (tidak menyumbat liang)
•  bersihkan kulit dan tanggalkan solekan dengan sempurna sebelum tidur
•  makan makanan yang sihat, kurangkan pengambilan gula
•  kurangkan tekanan (stress). Stress bukan faktor secara langsung penyebab jerawat. Namun, dalam keadaan stress hormon tertentu keluar menyebabkan tumbuh jerawat. Stress juga penyebab individu tersebut cenderung makan banyak dan menukar diet makan makanan manis dan berlemak
•  elahkan memicit jerawat yang menyebabkan bakteria merebak.

 

 

Bagaimana Jerawat Diatasi?

Doktor atau Pakar Perundingan Kecantikan mendiagnos pesakit dengan memeriksa kulit mangsa jerawat. Doktor atau Pakar Kecantikan akan mengenal pasti jenis-jenis jerawat dan tahap luka untuk menentukan rawatan yang paling sesuai dan terbaik.

 

Tips: Gunakan Set Rawatan Jerawat ZarrazParamedical.

 

PIGMENTASI

Apa itu Pigmentasi?

jeragat

 

Semua wanita nak kulit cantik, bersih, gebu dan bersinar. Namun, ancaman dari radikal bebas, perubahan hormon dan terdedah kepada cahaya matahari dan lampu boleh merosakkan kulit. Kesannya pigmentasi terjadi seperti tona kulit tak sekata, tompok-tompok coklat, dan bintik-bintik hitam diwajah. Ini membuat wajah kelihatan lebih tua dari usia sebenar.
Pigmentasi penyebab ramai wanita bimbang. Walaupun ia tidak merbahaya, namun wujudnya tompok-tompok gelap (hyperpigmentation) atau cerah (hypopigmentation) pada wajah boleh menyebabkan sesetengah wanita rasa rendah diri.

 

 

Bagaimana Pingmentasi terjadi?.
Cahaya matahari mengeluarkan UVA dan UVB. Sinaran UVB membakar lapisan atas kulit (epidermis) yang menyebab selaran matahari. Sinaran UVA menembusi jauh ke dalam kulit (dermis) dan penyebab utama sel kulit (dikenali sebagai melanosit) mengeluarkan pigmen (dipanggil melanin) yang berlebihan. Fungsi melanin memberi warna pada kulit. Kuantiti melanosit di dalam kulit menentukan warna kulit. Selain memberi warna kulit, melanin melindungi kulit dari kerosakan akibat sinaran matahari. Semakin banyak kulit terdedah kepada sinaran cahaya matahari, semakin banyak melanosit menghasilkan melanin. Melanin yang berlebihan akhirnya disimpan di bawah kulit, yang menyebabkan terjadinya tompok-tompok coklat, tona tak sekata, atau pigmentasi. Dermis mengandungi saluran darah, dan saraf. Kerosakan dermis menyebabkan risiko penuaan berlaku dengan lebih cepat..

 

Maka, sentiasalah guna pelindung matahari sama ada di dalam atau di luar rumah bagi melindungi kulit. Cahaya lampu juga menghasilkan sinar UV. Pendedahan kepada sinar UVA dan UVB menyebabkan risiko pingmentasi, kulit kusam, dan penuaan lebih awal. Selain muka, pigmentasi juga terjadi di kawasan badan yang lain seperti leher, tangan, lengan, belakang dan lain-lain.

 

Masalah hormon tak seimbang juga menyebabkan pigmentasi yang dipanggil ‘melasma’. Biasanya berlaku kepada wanita yang mengambil pil perancang keluarga dan wanita hamil.

 

Tinjauan yang dilakukan keatas wanita, apa yang mereka nak tehadap kulit mereka, jawapannya, tona kulit sekata, kulit cerah, licin, bersinar dan tanpa cela.

 

Zarraz ada penyelesaiannya!. Sun Protection SPF 50 dibuat khas untuk melindungi kulit dari ancaman cahaya UVA dan UVB. Krim ini mampu merawat pigmentasi, melasme, tona kulit tidak sekata, parut dan kulit sensitif. Pemakaian krim secara konsisten menjadikan kulit lebih cerah secara semula jadi, kerana krim ini mampu melindungi kulit dari ancaman cahaya UVA dan UVB.

 

Selamat Mencuba

Sebarkan kebaikan.

Sebarkan bahagia.

QUEEN CONTROL

Assalamualaikum

Alhamdulillah, syukur dipanjangkan usia hingga ke detik ini.

Bulan lepas saya terbaca satu status pasangan suami isteri di facebook telah menjadi viral. (tak ingat pulak nama mereka… malas nak scroll dan cari semula.. hehe..). Tajuk isu hangat itu ialah ‘Queen Control’. Kisah si suami yang sangat prihatin, rajin membantu isteri, meringankan beban tugas isteri yang bekerja dalam melakukan tugas-tugas rumah tangga. Biasalah, dalam kehidupan, ada yang faham dan memberi sokongan terhadap perkara yang baik dan tak kurang juga golongan ‘haters’ yang berfikiran negatif yang suka mengkritik untuk mendapat perhatian.

Tahniah kepada isteri tersebut, anda bukan seorang queen control. Bersyukurlah kerana anda insan terpilih mendapat seorang suami yang memahami pelbagai beban tugas seorang isteri, iaitu peranan sebagai isteri, ibu, dan juga pekerja. 

Disini sedikit perkongsian dari pengalaman saya.

Saya dibesarkan dalam keluarga yang susah. Kesusahan hidup menyebabkan emak terpaksa bekerja bagi menambah pendapatan keluarga. Emak bekerja di ladang sayur (sebelum emak tukar kerja menjahit dirumah). Emak keluar rumah seawal selepas subuh dan balik lewat petang. Ayah seorang penoreh getah. Ayah bangun seawal 4.30pagi setiap hari, selesai solat, ayah tolong emak masak air, setelah siap mengasah pisau toreh getah, ayah tolong mak buat air, kejutkan anak-anak, dan juga tolong emak kerja-kerja didapur.

kebun-getah

Emak berkerja di ladang sayur, seharian ditengah panas terik, terbongkok-bongkok menanam pokok, membaja, merumput, mengutip sayur dan buah, memilih dan mengasingkannya. Pastinya apabila sampai dirumah dalam keadaan keletihan yang melampau. Ayah juga keluar awal pagi menorah getah. Tapi biasanya penoreh getah sudah boleh sampai rumah sebelum 12 tengahari. Sampai saja di rumah ayah capai penyapu, terus menyapu dedaun kering dihalaman dan keliling rumah. Kemudian ayah masuk rumah cuci pinggan mangkuk, masak nasi, goreng ikan, mengemas, siram pokok dan lain-lain. Ayah uruskan makan minum dan hal sekolah anak-anak beres sebelum emak balik kerja. Bagi yang melihat secara luaran saja akan melebel ayah telah di Queen Control oleh emak. Hmm, ayah redha jer.

Pada sebelah malam pula, selepas balik surau ayah mengajar kami adik beradik mengaji Al-Quran, termasuk juga beberapa orang anak jiran yang turut belajar mengaji bersama. Ayah buat kerja-kerja itu tanpa rasa malas. Kami tahu ayah pasti penat seperti emak juga kerana melakukan kerja terus menerus sebaik sahaja bangun tidur hingga lewat malam setelah selesai semua rutin harian. Ayah lakukan semuanya dengan iklas kerana amat memahami keadaan emak sangat penat apabila balik dari tempat kerja. Tak pernah pun kami lihat atau dengar ayah mengeluh dengan kerja yang dibuat. Ketika itu kami masih kecil, hanya mampu tolong kerja-kerja ringan saja, ayahlah yang banyak mengurus hal rumahtangga kerana emak balik lewat. Ayah memang ringan tulang, sentiasa tolong emak dari muda hinggalah ketua.

kebun sayur3

Apabila tua, emak sangat uzur, mengalami sakit pinggang, masalah tulang bengkok dan slipdisc, mungkin kesan kerja berat dan juga pemakanan dengan nutrisi yang tidak cukup/lengkap. Emak tak kuat lagi untuk berdiri lama mahupun duduk lama, Ayah jugalah yang mengurus segalanya, ayah sediakan sarapan, memasak dan menghidang untuk makan tengahari dan makan malam, cuci pinggan mangkuk, basuh baju, kemas rumah dan lain-lain. Sekali ramai yang melihat seolah ayah di queen control kerana melakukan semua kerja-kerja rumah.

Kami amat terharu kerana ayah jaga emak dengan baik. Emak dilayan bagaikan permaisuri. Pada masa tu ayah masih kuat, masih mampu kekedai membeli barang dapur, mengemas rumah, mencuci kain baju, dan memasak sendiri, maka mereka enggan tinggal bersama anak-anak, dan memilih untuk hidup berdikari. Ayah tinggal berdua dengan emak sahaja, kesemua anak-anak tinggal agak berjauhan dari kampung. Ayah jaga emak dengan terbaik tanpa rasa di QUEEN CONTROL, kerana itu adalah amanah dan tanggungjawabnya, juga sebagai menghargai pengorbanan emak yang telah sama-sama bersusah senang hidup bersama sebagai isteri dan juga ibu dalam keluarga.

behind man2a

Kini sikap prihatin ayah diwarisi oleh kesemua anak lelakinya. Adik-beradik saya sangat rajin menolong isteri masing-masing. Emak pula amat positif, sentiasa menyokong dan menggalakkan anak-anaknya membantu isteri masing-masing. Kami juga tidak mengganggap adik-adik ipar kami sebagai QUEEN CONTROL, malah rasa bangga melihat mereka rajin membantu isteri masing-masing. Kami turut bahagia melihat kehidupan mereka yang sangat harmoni. Sememangnya perkongsian hidup perlukan sikap tolak ansur. Tugas dan tanggungjawab perlu dikongsi dan dilaksanakan secara bersama-sama.

Membantu isteri melakukan tugas-tugas harian di rumah adalah sunnah, kerana Nabi Muhammad juga membantu isteri-isterinya melakukan tugas-tugas harian dirumah.

Saya doakan semoga kita, generasi anak cucu kita, hidup bahagia dengan amalan gaya hidup mengikut sunnah.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Waddud, alirkan secebis kasih dan cintaMU kepada kami sekeluarga agar dapat melaksanakan amanahMu

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Jami’, satukan hati-hati kami dan ibubapa kami, adik beradik kami, ipar duai kami dan anak-anak kami dengan kasih sayangMu agar dapat kami sayang menyayang, tolong menolong, pimpin memimpin dan hormat menghormati antara kami.

Ampunkan segala dosa kedua ibubapa kami. Aamiin.

Jumpa lagi dalam bicara santai seterusnya.

SOAL JAWAB BEKAM

Soalan-Soalan Lazim Tentang Bekam

1)  Adakah kaedah bekam darah menyakitkan?

Tidak, kaedah bekam darah masa kini menggunakan sejenis alat canggih yang dipanggil PEN BEKAM. Tusukan yang dilakukan pada kulit oleh pen ini tersangat-sangat laju sehingga membuatkan anda tidak sedar yang tusukan sedang berlaku pada kulit anda. Kaedah tusukan ini mirip kaedah blood test atau ujian gula penyakit kencing manis.

2)  Adakah selamat melakukan kaedah bekam darah?

Ya selamat, kami menggunakan lancet (jarum) pakai buang, setiap pelanggan diperuntukkan sebilah lancet (jarum) baru. Semua alatan bekam kami disucihamakan melaui proses STERIL selama 15minit menggunakan UV STERILIZER sebelum proses berbekam dijalankan.

3)  Apakah waktu dan tarikh yang mustajab yang mampu memberikan kesembuhan maksimum untuk rawatan bekam darah?

Waktu yang mustajab berbekam ialah 17,19 dan 21hb kalendar islam. Pastikan sebelum datang berbekam hendaklah perut dalam keadaan kosong (berpuasa selama 3 jam). Tidak digalakkan berbekam dalam keadaan kenyang.

Titik Bekam Rasulullah

4)  Individu manakah yang tidak digalakkan berbekam darah?

Individu yang tidak digalakkan berbekam darah ialah wanita haid, wanita mengandung, wanita yang selalu keguguran,  individu yang fizikalnya terlalu lemah, orang tua uzur, pengidap kanser darah, pengidap tekanan darah rendah serius, dan pengidap penyakit kulit serius.

5)  Kaedah bekam manakah yang memberikan kesembuhan maksimum?

Kaedah bekam darah adalah kaedah yang memberikan kesembuhan maksimum pada pesakit berbanding bekam angin.

6)  Kaedah bekam mana pula yang mendapat pahala sunnah bila melakukannya?

Kaedah bekam darah.

7)  Berapa kerap kita perlu mendapatkan rawatan bekam darah?

Bagi orang sihat, anda dianjurkan berbekam sebulan sekali atau sekurang-kurangnya setiap 120hari. Bagi orang yang berpenyakit klinikal, terkena racun atau gangguan jin anda dianjurkan berbekam seminggu sekali untuk tiga kali sesi berturut-turut.

8) Apakah pantang larang selepas berbekam?

Anda dianjurkan untuk berehat atau tidak melakukan kerja berat , tidak makan dan tidur selepas menjalani rawatan bekam.  Selepas 2 jam berikutnya barulah anda boleh makan, tidur atau lakukan kerja berat.

titik-bekam

9) Apakah tips sebelum datang berbekam darah?

Dianjurkan mandi bagi memastikan badan dalam keadaan bersih serta berpuasa sehari sebelum temujanji bekam ataupun perut dalam keadaan kosong 2 jam sebelum berbekam.

10) Bolehkah berbekam pada hari RABU ?

Boleh, jika pada hari tersebut jatuhnya tarikh mustajab berbekam (17/19/21 kalendar islam) ataupun pada hari tersebut juga anda sedang sakit dan perlukan rawatan bekam dengan kadar segera. Tiada dalil atau nas sahih larangan berbekam pada hari Rabu.

11)  Bagaimana rawatan bekam berfungsi meningkatkan tahap kesihatan tubuh badan manusia?

1)  Darah kotor yang keluar dari tusukan jarum bekam adalah darah kotor yang mengandungi toksid, uric acid, kolestrol, angin, sel darah merah yang rosak dan juga unsur gangguan jin. Selepas berbekam kita akan terus terasa segar dan bertenaga kerana badan jadi ringan akibat pengeluaran toksid dari badan.

titik-bekam-di-kepala

2)  Akibat tusukan jarum bekam pada titik tertentu akan meningkatkan hormon regenerasi sel. Hormon ini bertindak untuk memperbaiki fungsi organ tubuh atau sel akibat kerosakan dan kecederaan. Organ tubuh yang terganggu fungsinya akan disembuhkan dengan cara memperbaiki jaringan dan sel yang ada padanya sehingga mampu berfungsi dan sihat kembali. Berbekam pada titik jantung membolehkan hormon tersebut banyak dirembeskan pada kawasan jantung, maka jika ada apa2 berlaku pada jantung pada masa-masa akan datang, sistem badan akan pantas secara auto memperbaiki dan menstabilkan apa-apa kelemahan pada organ yang berkaitan jantung.

3)   Dengan berbekam, secara tak langsung akan meningkatkan sistem antibodi tubuh badan. Organ tubuh yang mengalami infeksi kuman penyakit dapat sembuh secara automatik kerana tubuh memproduksi zat antibodi yang mampu membunuh kuman penyakit yang membahayakan. Jika organ tubuh sudah bebas dari sebarang infeksi penyakit maka tubuh pun akan sihat kembali seperti biasa.

titik bekam2

12)  Bagaimana darah menjadi kotor dan menjadi limpahan beracun?

Racun masuk kedalam badan dan mengotori darah serta terkumpul dibawah kulit;

i) melalui makanan seperti pestisida (racun makhluk perosak), intektisida (racun serangga), fungisida (racun kulat), zat pewarna, penyedap makanan, hormon dan logam berat.

ii) melalui minuman seperti zat warna, zat aroma-essence, logam berat, bahan kimia, dan lain-lain.

iii) melalui pernafasan oleh asap kenderaan, asap kilang, asap rokok dan sebagainya.

iv) melalui ubat-ubatan iaitu antibiotic, analgesik, anti pyrertic (ubat demam) dan sebagainya.

13) Adakah berbekam dengan alat moden tidak sesuai dengan sunnah?

Prinsip asas bekam untuk mengeluarkan darah kotor dari badan. Maka menggunakan lancet (jarum) adalah sama sahaja.

Makmurkan insan lain, Sebarkan kebaikan, Sebarkan Bahagia